Lector onderzoekt belang van goede levenseindezorg

Array

Mensen die geconfronteerd worden met levenseindevraagstukken zijn mensen met een beperkte levensverwachting en hun naasten. Oorzaak is vaak een levensbedreigende ziekte zoals kanker of hartfalen in een gevorderd stadium. Ook gaat het over mensen die zelf dood willen. Het lectoraat Zorg rond het Levenseinde van Avans Hogeschool wil bijdragen aan de best mogelijke zorg en ondersteuning voor mensen die hiermee te maken krijgen. In zijn lectorale rede ‘Goede levenseindezorg als kenmerk van een solidaire, inclusieve en beschaafde samenleving’ op vrijdag 22 september analyseerde Michael Echteld het belang van goede levenseindezorg.

Het onderzoek van de lector concentreert zich ook op wat verbeterd kan worden en welke belemmeringen er zijn voor goede zorg rondom het levenseinde. Samen met de kenniskringleden, docenten die samen met de lector onderzoek verrichten, en andere betrokkenen die deel uitmaken van het lectoraat wil hij een positief verschil maken als het gaat over levenseindethema’s.

Kennisoverdracht

Het lectoraat dat onderdeel uitmaakt van het Expertisecentrum Caring Society 3.0 draagt bij met kennisoverdracht aan aankomende professionals van de hogeschool en professionals in het veld. “Zij moeten uiteindelijk de doelen gaan halen bij mensen die geconfronteerd worden met levenseindevraagstukken, namelijk het verkrijgen van de best mogelijke kwaliteit van leven”, aldus Echteld.

Andere doelgroepen op wie het lectoraat zich richt zijn oude mensen met een stapeling van gezondheidsproblemen. Bij hen is ook sprake van een beperkte levensverwachting en is palliatieve zorg passend: op kwaliteit van leven gerichte zorg. Binnen het lectoraat is er ook aandacht voor kwetsbare mensen die vanzelfsprekende toegang hebben tot reguliere palliatieve zorg, zoals mensen met een verstandelijke beperking.

Onderzoek

Binnen het lectoraat wordt een project uitgevoerd over markeren van de palliatieve zorgfase en gezamenlijke besluitvorming in de palliatieve zorgfase. Het lectoraat onderzoekt ook wat goede hospicezorg is voor mensen met een verstandelijke beperking en andere kwetsbare mensen. Verder wordt onderzoek uitgevoerd naar de kenmerken van doodswensen van mensen met autisme. De mate waarin zingevingsvragen een rol spelen bij mensen die hun leven als voltooid beschouwen wordt onderzocht. Tenslotte houdt het lectoraat zich bezig met ontwikkeling van onderwijs.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen