Rapportage Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten 2017

Array

Sinds 11 oktober staat de rapportage van de Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten (LROI) over 2016 online. In dat jaar vonden er ruim 110.000 LROI-registraties plaats; van orthopedische implantaten en patiënt-gerapporteerde uitkomstmaten (PROMs). De uitkomsten staan op de rapportage-website.

De data die de orthopedie inmiddels tien jaar verzamelt, geven steeds meer inzicht in de uitkomsten van implantaatchirurgie en de ervaringen van patie?nten. Het biedt de orthopedie mogelijkheden om de zorg en patie?ntveiligheid no?g verder verbeteren.

In het magazine staat informatie over lopend en recent afgerond onderzoek met LROI-data, met een overzicht van de gewrichtsprothesen die in 2016 geplaatst werden. Ook wordt bediscussieerd wat de representativiteit is van de gemeten PROMs van de heup en hoe de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) die informatie weer gebruikt in de beleidsvorming. Voor meer verdieping in de LROI-data kunt u terecht op www.lroi-jaarrapportage.nl. Daar vindt u informatie over:

  • Patientkarakteristieken
  • Prothesekenmerken
  • Operatietechnieken
  • Overleving van prothesen
  • Patient-gerapporteerde uitkomsten (PROMs)
  • Compleetheid en volledigheid van de registratie
  • Kwaliteitsregister

De LROI is het register van alle heup-, knie-, enkel-, schouder-, en elleboogprothesen in Nederland. Hierin staan de gegevens van gewrichtsvervangende operaties, uitgevoerd in Nederland. Sinds 2014 staan ook de patiënt-gerapporteerde uitkomstmaten (PROMs) in de LROI. Deze beschrijven de uitkomsten vanuit het perspectief van de patiënt.

De gegevens in de LROI worden gebruikt om de patiëntveiligheid en de kwaliteit van de orthopedische zorg nog verder te verbeteren. Zo zijn minder goed presterende prothesen bijvoorbeeld eerder te signaleren en de patiënten snel te traceren als er sprake is van een calamiteit. De zorgaanbieders kunnen de gegevens in de LROI bovendien gebruiken om de eigen resultaten te vergelijken met de landelijke resultaten. Dit stelt hen in staat om het eigen medisch handelen te verbeteren en kan hen ondersteunen bij de keuze voor een gewrichtsprothese.

Bron: LROI

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen