Mogelijk meer dan 1000 mensen in VUmc besmet met schurft

Array

In VUmc is een patiënt gehad met een zeer besmettelijke vorm van scabiës (schurft) behandeld. Op het advies van de GGD Amsterdam heeft het VUmc besloten de patiënten door middel van een brief in te lichten. Het gaat om de patiënten die op dezelfde dag in dezelfde polikliniek zijn geweest als de besmette patiënt. Volgens NU.nl gaat het om 1.100 patiënten die zijn gewaarschuwd letten op de symptomen van schurft. Volgens het ziekenhuis zou er in Amsterdam ook een toename van het aantal mensen met schurft zijn.

Hoewel de kans klein is, zou het kunnen dat iemand anders (in de nabijheid van deze patiënt) ook schurft heeft opgelopen.Het VUmc legt uit dat de kans klein is dat een patiënt besmet is geraakt, maar dat het wel mogelijk is. De medische term voor schurft is scabiës. Het is een infectie van de huid die veroorzaakt wordt door een schurftmijt. Schurft is besmettelijk. Het is geen ernstige ziekte maar wel erg vervelend, legt het VUmc uit.

Achtergrond en klachten
Scabiës is bij veel mensen beter bekend onder de naam schurft. Schurft is een vervelende, maar geen ernstige ziekte. Het is een besmettelijke huidziekte en wordt veroorzaakt door mijten die in de huid gaan zitten. Een van de belangrijkste klachten is jeuk. Deze jeuk neemt in de loop der dagen toe en is in bed (bij warmte) meestal het hevigst. De minder besmettelijke vorm van schurft wordt overgebracht door langdurig huidcontact (minimaal 15 minuten) met een besmet persoon. Bij de zeer besmettelijke vorm (scabiës crustosa) is verblijf in dezelfde ruimte mogelijk al een risico.

Advies
Indien er klachten (jeuk) zijn die passen bij schurft meldt dit dan bij de (huis)arts. Houdt rekening met het feit dat tussen het moment van besmetting en het krijgen van jeukklachten (incubatietijd) minimaal 2 weken en maximaal 10 weken zit. De huisarts kan indien nodig doorverwijzen naar de dermatoloog die vast kan stellen of er inderdaad sprake is van schurft.

Vragen? Onduidelijkheden?
Neem contact op met de afdeling infectiepreventie van VUmc: 020-4442922 (op werkdagen van 9.00 uur tot 16.30 uur).
Meer informatie over schurft?

Bron: VUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen