Noord-Nederland en Noord West- Duitsland bundelen innovatiekracht voor zelfredzaamheid ouderen

Array

NHL zet expertise in voor optimale ouderenzorg
Revalidatiegames, Smart-bedden of de autonome woning; het is slechts een greep uit de innovaties die afgelopen jaren werden ontwikkeld om ouderen steeds langer zelfredzaam te laten zijn en de eigen regie over hun leven te laten houden. Onmisbaar in Noord-Nederland en Noordwest-Duitsland, waar men kampt met ontgroening en vergrijzing. Om deze digitale innovaties te stimuleren slaan diverse partijen uit beide regio’s, waaronder NHL Hogeschool, de handen ineen in project Vital Regions. Op dinsdag 7 november 2017 geven de partners het formele startsein om de krachten te bundelen voor optimale ouderenzorg.

Voor zowel Drenthe als Emsland (Duitsland) is het een uitdaging om oudere bewoners zo goed mogelijk te ondersteunen in het zelfstandig wonen. Beide regio’s staan te boek als krimpregio’s die te kampen hebben met ontgroening én vergrijzing. Daarnaast is er sprake van een afname in het voorzieningenniveau en personeelsgebrek in de gezondheidszorg. Dit zorgt ervoor dat er een steeds groter beroep wordt gedaan op de zelfredzaamheid van ouderen. Aanleiding om binnen het kader van EDR (Eems Dollard Regio)-aanvragen het project “Vital Regions” te initiëren.

 

Het project ontvangt subsidie van Interreg VA Deutschland-Nederland, dat in grensoverschrijdende samenwerkingen investeert. Vital Regions gaat de komende tijd een flinke bijdrage leveren aan de optimalisatie van de zelfregie bij oudere inwoners, door met innovatieve concepten te komen en deze te verfijnen tot duurzaam inzetbare oplossingen. Daarbij krijgen de initiatiefnemers ondersteuning van Duitse en Nederlandse hogescholen, die het MKB helpen bij het valideren en valoriseren van innovatieve producten en diensten. Deze grensoverschrijdende samenwerking tussen ondernemers en kennisinstellingen leidt tot duurzame Duits-Nederlandse netwerkvorming; iets waar de hogescholen en ondernemers in de toekomst nog de vruchten van zullen plukken.

 

Bij het project zijn naast de leadpartner NHL, de Hanzehogeschool Groningen, Hochschule Osnabrück, Jade Hochschule in Oldenburg en diverse MKB-ondernemingen betrokken. Daarnaast zullen diverse organisaties op het gebied van onder andere gaming, zorg, engineering en informatica de innovaties testen en evalueren.

Bron: NHL Hogeschool

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen