Pfizer Prijs voor Life Sciences voor baanbrekend onderzoek naar antilichamen

Array

Ariën Schiepers (Universiteit Utrecht/ Graduate School of Life Sciences) wint de Pfizer Prijs voor Life Sciences 2017 van 5.000 Euro voor onderzoek naar de wijze waarop het immuunsysteem antilichamen maakt die brede bescherming bieden tegen varianten van een virus als griep en HIV. Dergelijk onderzoek is van groot belang voor het ontwikkelen van vaccins.

Op 27 november wordt de Pfizer Prijs voor Life Sciences uitgereikt bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) te Haarlem. Pfizer stelt deze prijs jaarlijks beschikbaar om haar betrokkenheid bij de wetenschap te tonen.

Ons immuunsysteem beschermt ons tegen ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën door antilichamen te genereren die ziekteverwekkers onschadelijk maken. Antilichamen worden gemaakt door zogenoemde B-cellen. Deze cellen worden zo goed ‘opgeleid’ tijdens een infectie, dat ze bij een volgende aanval van dezelfde ziekteverwekker deze al uitschakelen voordat je ziek wordt. Vaccins met onschadelijke delen van de ziekteverwekker hebben hetzelfde resultaat en beschermen ons zo tegen ziektes.
Sommige ziekteverwekkers veranderen echter zodanig dat de opgeleide B-cellen hen niet herkennen. Daarom kun je ieder jaar weer griep krijgen en is er jaarlijks een ander vaccin tegen griep nodig. Om brede bescherming tegen alle varianten van een virus te ontwikkelen, is uitgebreide en herhaalde selectie van zeldzame B-cellen nodig. Om een vaccin met deze kwaliteit te ontwikkelen, moeten we de selectie van B-cellen in een kiemcentrum (germinal center) in de lymfeklieren tot in detail doorgronden.

Ariën onderzocht daartoe bij muizen in welke mate B-cellen voor een tweede keer evolueren in een kiemcentrum. Hierbij maakte hij gebruik van een bijzondere methode om de tweede deelname van B-cellen te bepalen: twee-foton-microscopie (waarmee hij intacte lymfeklieren bekeek) in combinatie met ‘single cell sequencing’ (waarmee hij de mate van ontwikkeling van individuele cellen bepaalde). Zijn onderzoek is van groot belang voor het ontwikkelen van vaccins. Tijdens zijn promotieonderzoek zet Ariën zijn zoektocht aan de Rockefeller University in New York voort.

Volgens de jury is Ariën een exceptionele student die zeer indrukwekkende prestaties en resultaten heeft laten zien gedurende een masterprogramma waar hij op drie verschillende plaatsen onderzoek deed.

Ariën is blij met deze bijzondere prijs die hij mede te danken heeft aan zijn mentoren van de Universiteit Utrecht: Jos van Strijp en András Spaan. ‘Dankzij hun mentorschap in mijn eerste masterstage kon ik mij zo ontwikkelen dat ik stage kon lopen op de beste onderzoeksplekken in de wereld: het Whitehead Institute van MIT en de Rockefeller University.’

 

De Jong Talent Pfizer Prijs voor Life Sciences 2017 wordt op 27 november uitgereikt door Maarten Kraaijenhagen, Regional Rare Disease Medical Lead bij Pfizer. ‘De Life Sciences Prijs is bedoeld voor uitzonderlijke onderzoekstalenten zoals Ariën Schiepers. Zijn werk kan de vertaalslag van fundamentele wetenschap en technologieën naar nog betere vaccins mogelijk versnellen. Pfizer ondersteunt deze prijs dan ook van harte omdat ook wij dagelijks (samen)werken aan medische vooruitgang’, aldus Maarten Kraaijenhagen. De jurering was in handen van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem. Deze maatschappij jureert nog tal van andere belangrijke wetenschappelijke prijzen. (zie ook: www.khmw.nl)

Bron: Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen