eHealth: een bewuste keuze

Array

De eHealth-monitor 2017 van Nictiz en het NIVEL is uit. Vijf jaar na de eerste monitor krijgen we een steeds beter beeld van de uitdagingen én de kansen die eHealth biedt. Uit de monitor van dit jaar blijkt dat er veel kansen zijn voor eHealth. Bewust keuzes maken over het waarom en voor wie is essentieel voor zinvol gebruik van eHealth.

eHealth is het gebruik van technologie om de gezondheid en de gezondheidszorg te ondersteunen of te verbeteren. eHealth wordt bijvoorbeeld ingezet ter verbetering van medicatieveiligheid of het stimuleren van zelfredzaamheid van patiënten. Het kan de patiënt zelf grip geven op zijn behandeling of zorgproces. Toch geven zorggebruikers en zorgverleners geregeld aan niet te weten óf ze eHealth willen inzetten of gebruiken. Dit hoeft geen probleem te zijn: de mate waarin zorggebruikers en zorgverleners baat hebben bij een toepassing kan verschillen.

“Om de opschaling van zinvolle eHealth te stimuleren zou de focus meer moeten liggen op het bevorderen van gebruik daar waar eHealth toegevoegde waarde biedt,” concludeert Lies van Gennip, directeur Nictiz op basis van de eHealth-monitor 2017.

Kansen voor e-health

Uit de resultaten van de eHealth-monitor 2017 komen verschillende voorbeelden naar voren waarbij eHealth relevant is voor zorggebruikers en zorgverleners. In het geval van online inzage ervaren chronisch zieken voordelen, zoals sneller inzicht in eigen medicatiegegevens en meer betrokkenheid bij de behandeling. Bij de verpleegkundigen en verzorgenden in de ouderenzorg vindt meer dan de helft gebruik van een digitale toepassing voor het uitvoeren van de dubbele medicatiecontrole noodzakelijk. Hierdoor is het voor een tweede zorgverlener mogelijk om op afstand te controleren of de juiste (dosering van) medicatie wordt toegediend bij een zorggebruiker. Op dit moment geeft slechts 23% van de verpleegkundigen aan dat controles digitaal worden uitgevoerd.

Nog een voorbeeld waaruit de bereidheid voor digitale oplossingen blijkt is dat 49% van de medisch specialisten graag een overzicht van de medicatiegegevens wil ontvangen van de apotheek wanneer een patiënt wordt opgenomen. Daarnaast liggen er kansen voor het gebruik van onder andere telemonitoring, het op afstand monitoren van een patiënt door een zorgverlener: 48% van de huisartsen wil hier gebruik van maken bij patiënten met diabetes, maar heeft hier nog geen concrete plannen voor.

Roland Friele, adjunct-directeur NIVEL: “Om van eHealth een succes te maken, is het nodig om te bepalen waarom je het wil gebruiken en is aandacht nodig voor de implementatie ervan. eHealth wordt dan een onderdeel van het zorgproces en zorgverleners kunnen samenwerken om optimaal gebruik te maken van elkaars kennis en kunde.”

Handvatten om kansen te benutten

Om doelmatig gebruik van eHealth te stimuleren, doen Nictiz en het NIVEL een aantal aanbevelingen.

  • Zorgaanbieders kunnen helpen nut en noodzaak te verhelderen voor patiënten, zodat duidelijk is waarom eHealth wordt ingezet, voor wie, met wie en op welk moment (formuleer visie en maak keuzes).
  • Overheid en ICT-leveranciers kunnen nog meer inzetten op het verbeteren van digitale gegevensuitwisseling en dubbele medicatiecontrole, zodat patiëntgegevens altijd beschikbaar en up-to-date zijn.
  • Opleidingsinstituten kunnen studenten ervaring laten opdoen met eHealth en het onderdeel van de geboden opleiding maken.
  • Software-ontwikkelaars en zorgaanbieders kunnen zorgen dat eindgebruikers betrokken worden bij de ontwikkeling van eHealth, maar ook voor goede ondersteuning bij het gebruik ervan.
  • Beroepsverenigingen kunnen zorgverleners ondersteunen en zorgen dat zij op de hoogte zijn van de mogelijkheden van eHealth, maar ook dat regels, werkwijzen en richtlijnen helder zijn.
  • Onderzoeksinstituten kunnen wetenschappelijk onderzoek naar goede en slechte voorbeelden van eHealth doen om zich te krijgen op de succesfactoren en belemmerende factoren bij het gebruik van eHealth.

Raadpleeg de resultaten uit de eHealth-monitor op www.ehealth-monitor.nl en bekijk ook de video’s waarin zorggebruikers en zorgverleners ervaringen uit de praktijk delen.

De vijfde editie van de eHealth-monitor van Nictiz en het NIVEL wordt op donderdag 23 november aangeboden aan ministerie van VWS. Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van VWS, neemt het rapport in ontvangst.

Bron: NIVEL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen