Ik wil gewoon mijn post en postpakketten tabaksgeurvrij en rookvrij kunnen ophalen!!

0
1029

Naar aanleiding van het persbericht van Stichting Rookpreventie Jeugd, wil nog een punt toevoegen aan de problematiek van het moeten afhalen van post in tabakszaken. Als consument wil ik namelijk gewoon een keus hebben mijn post en postpakketten af te halen op afhaalpunten die me mijn adem benemen. En als ik verkouden ben en mijn postpakket moet ophalen in een tabakszaak, sta ik binnen een minuut te hoesten en te proesten van de prikkelende tabaksgeur en de rokende klanten voor de deur van zo’n tabakswinkel.

Je post en postpakketten worden, bij “niet thuis”, automatisch afgegeven bij het dichtstbijzijnde PostNL-afhaalpunt dat de postbezorger op z’n route nog tegenkomt. En aangezien de meeste pakket-afhaalpunten zich veelal in tabakszaken en bij tabaksbalies bevinden, is de kans erg groot dat je bij een tabaksbalie of tabakszaak je poststuk kan ophalen. Je hebt dus geen keus en pech als dat punt in een tabakszaak is. En die pech heb ik dus!

PostNL geeft als oplossing dat je zelf maar moet aangeven dat je je pakket wil afhalen op een afhaalpunt van je keuze. Dus niet bij je thuis, want bij “niet thuis” ben je de regie kwijt. Ben het dus eens met de Stichting Rookpreventie Jeugd. Je wil niet-rokers, ex-rokers en kinderen niet onnodig in de verleiding brengen.

Als je pakket eenmaal op een afhaallocatie ligt,  kan je achteraf niet bij PostNL aangeven dat je het elders wil ophalen. PostNL geeft, na navraag, aan dat je zelf bij je online bestelling kan kiezen het af te halen bij een PostNL-afhaalpunt van jouw keuze. Maar niet bij elke webwinkel wordt je de keus “afhalen bij specifiek depot” aangeboden. Hierdoor worden niet-rokers, ex-rokers en kinderen niet alleen geconfronteerd met een muur vol tabakswaren, maar ook met een afhaalpunt waar een penetrante tabaksgeur hangt, die bij mij, op “m’n strot slaat”! En ik heb niet eens astma of COPD. Hoe moet dat zijn als je wel COPD of astma hebt, of benauwd bent?

Van een lokale deelnemende tabakszaak begreep ik al eens, dat deelnemers van ketens van tabakszaken ook niet altijd de keus hebben deze te weigeren.

Ik zou de verantwoordelijke staatssecretaris Paul Blokhuis dan ook willen vragen, ervoor te zorgen dat Nederlanders, vooraf en achteraf , dat je een pakket en poststuk “rookvrij en tabaksverleidingvrij” kan ophalen. Hiervoor zou hij wettelijk moeten laten bepalen dat minimaal 50% van de PostNL afhaalpunten “rookvrij en tabaksverleidingvrij” zijn. En dat een “rookvrij en tabaksverleidingvrij ” niet meer dan 1 kilometer verder van een huisadres mag liggen dan het PostNL-afhaalpunt met zichtbare en ruikbare tabaksverleidingen.

Het betoog van longarts Wanda de Kanter, dat tabakswinkels, waar de sigaretten dus niet hoeven te worden afgedekt, maar die afhaalpunt willen zijn, daar de tabakswaren toch moeten worden afgedekt, gaat niet ver genoeg. De lucht van de tabakswaren ben je daarmee niet kwijt. En voor een tabakswinkel wordt je altijd geconfronteerd met rokers, die hun verslaving, na aankoop, zo snel mogelijk lijken te willen bevredigen. Het alleen afdekken voorkomt niet dat niet-rokers, ex-rokers en kinderen die pakketjes ophalen, met een muur van tabaksrook buiten en in de winkel een muur van tabakswarenreuk worden geconfronteerd.

Het is nú tijd voor de staatssecretaris, om niet-rokers, ex-rokers en kinderen te bevrijden van de gijzeling van de tabaksindustrie via PostNL!

Janine Budding, MedicalFacts

Vorig artikelAfhaalpunten pakketpost misbruikt door tabaksbranche
Volgend artikelGynaecologische behandeling voor verbetering vatbaar
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.