Tweede Kamer verwerpt inzet PrEP

Array

PrEP, de pil om hiv te voorkomen, wordt voorlopig niet in Nederland ingezet.  Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde vanavond niet in met het voorstel van GroenLinks en D66 voor een overbruggingsregeling, die PrEP beschikbaar had gesteld aan ongeveer 1000 mensen met verhoogd risico op hiv.

Voorstel

Tijdens de behandeling in de Tweede Kamer van de begroting voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor 2018, deden Kamerleden Corinne Ellemeet van GroenLinks en Pia Dijkstra van D66 het voorstel voor een tijdelijke financiering van PrEP.  De regering laat de inzet van PrEP nog onderzoeken en wacht op een advies van de Gezondheidsraad. Dat wordt niet eerder verwacht dan 2018 en betekent dat het nog wel tot 2019 kan duren voordat PrEP in Nederland vergoed wordt.

GroenLinks en D66 pleiten er al langer voor, samen met Aidsfonds, om PrEP intussen beschikbaar te maken, omdat internationaal is aangetoond dat PrEP zeer effectief is om hiv te voorkomen. VVD, PVV, CDA, ChristenUnie en SGP stemden nu tegen het voorstel.

“Zo laten we een kans liggen om een einde te maken aan hiv in Nederland”, zegt Louise van Deth, directeur Aidsfonds-Soa Aids Nederland. “Het is vooral een enorme tegenslag voor al die mensen die hoogst dringend zitten te wachten op PrEP, mensen die zich willen beschermen tegen een hiv-infectie. Het is bovenal onverantwoord. De pil voorkomt hiv-infecties, bespaart kosten van levenslange hiv-zorg en leidt bovendien tot een betere seksuele gezondheid. Uit onderzoek van GGD Amsterdam blijkt immers dat het gebruik van PrEP niet betekent dat het aantal soa’s toeneemt.  Er is dus geen enkele reden om deze preventiepil niet onmiddellijk beschikbaar te stellen voor mensen met een verhoogd risico op hiv”,

Oproep

Intussen wordt PrEP al vergoed in o.a. België, Frankrijk, Portugal, Noorwegen, de VS en Canada. Aidsfonds-Soa Aids Nederland, samen met COC, hebben het afgelopen jaar intensief campagne gevoerd voor eenzelfde regeling in Nederland.  Deze week nog hebben ze mensen opgeroepen om Tweede Kamerleden aan te moedigen in te stemmen met het nieuwste voorstel. Hoewel er veel gehoor is gegeven aan die oproep, besloten VVD en PVV toch om tegen te stemmen. Beide partijen hadden het voorstel om PrEP in te zetten, aan een meerderheid kunnen helpen.

Bron: Aidsfonds-Soa Aids Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen