Emile Curfs: Regierol zorgverzekeraar: een fictie?

0
553

Zorgen zorgverzekeraars in Nederland voor een duurzame zorg? Een zorg van hoge kwaliteit die, ook in de toekomst, betaalbaar en toegankelijk blijft voor alle Nederlanders? Maken ze de regierol in het Nederlandse zorgstelsel waar? Of slagen ze daar niet in en is hun regierol een fictie? Dat is de kernvraag in de afscheidsrede van prof. dr. Emile Curfs, hoogleraar Maatschappelijk ondernemen door zorgverzekeraars. Op vrijdag 26 januari 2018 om 16.00 uur spreekt hij zijn rede uit bij de Open Universiteit in Heerlen.

Regierol zorgverzekeraar: een fictie?

Zorgverzekeraars hebben 12 jaar de tijd gehad om hun regierol waar te maken. En het zorgstelsel en de rol van zorgverzekeraars daarin zijn volop onderzocht en geëvalueerd, ook in de Academische Onderzoekswerkplaats Zorgverzekeraars (AOZ) van de Leerstoel Maatschappelijk ondernemen door zorgverzekeraars. Die onderzoeken geven echter geen eensluidend antwoord op de kernvraag. Het valt kennelijk nog niet mee om objectief en integraal de regierol van de zorgverzekeraar te analyseren. In zijn afscheidsrede beantwoordt prof. dr. Curfs de vraag of de regierol van zorgverzekeraars een fictie is. Op weg daarnaartoe neemt hij u mee langs feiten en meningen van stakeholders in de zorg over die regierol. Daarbij duidt hij gaandeweg een aantal belangrijke items en verschaft u daarmee meer inzicht in waarom zaken bij de uitvoering van ons zorgstelsel gebeuren zoals ze gebeuren. Hij maakt uiteraard gebruik van resultaten uit andere onderzoeken, maar zijn afscheidsrede is geen allesomvattende samenvatting van alle onderzoeken en meningen in Nederland over het zorgstelsel en de regierol van zorgverzekeraars. Dat is in zijn ogen ook niet nodig. Hij wil ook geen zorgverzekeraars of zorgverleners op een onaantastbaar voetstuk plaatsen. Als daarvoor een groep in aanmerking zou komen, zouden dat de zorgvragers zijn. Als u zich in deze laatste rol verplaatst, dan heeft u na deze afscheidsrede meer zicht op hoe zorgverzekeraars in het Nederlands zorgstelsel functioneren.

Afscheidsrede en symposium

De afscheidsrede van prof. dr. Emile Curfs vindt plaats op vrijdag 26 januari 2018 om 16.00 uur bij de Open Universiteit in Heerlen, en is ook integraal te volgen via www.ou.nl/live.

Voorafgaand aan de rede wordt het symposium ‘Soft Signals in de zorg’ gehouden. Lees voor meer informatie hierover ons al eerder verzonden bericht over het afscheid van prof. dr. Emile Curfs op onze website www.ou.nl.

Bron: OU

Vorig artikelStichting Metakids verdeelt 850.000 euro voor nieuw onderzoek
Volgend artikelCBG: “Haal Sint Janskruid uit schappen drogist
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.