16e locatie Centrum Seksueel Geweld in Breda geopend

0
850
Landelijke dekking Centrum Seksueel Geweld een feit

Vandaag heeft het Centrum Seksueel Geweld West en Midden Brabant zijn deuren officieel geopend in het Amphia Ziekenhuis in Breda. Hiermee beschikt het Centrum Seksueel Geweld (CSG) met 16 locaties nu over een landelijk dekkend netwerk. De eerste locatie werd zes jaar geleden geopend in het UMC Utrecht. Tot die tijd was de zorg en onderzoek voor acute slachtoffers van een aanranding of verkrachting versnipperd. Initiatiefnemers Iva Bicanic en Astrid Kremers introduceerden het concept waarin politie en (medische) hulpverlening samenwerken. Met hulp en financiering van Fonds Slachtofferhulp openden meer CSG locaties hun deuren en werd het landelijk telefoonnummer 0800-0188 gelanceerd, dat slachtoffers 24/7 gratis kunnen bellen. Inmiddels weten steeds meer slachtoffers de weg naar het Centrum Seksueel Geweld te vinden en kan het dit jaar rekenen op steun vanuit de gemeentes en de Rijksoverheid. Voor meer informatie zie www.centrumseksueelgeweld.nl

Iva Bicanic, landelijk coördinator Centrum Seksueel Geweld: “Nederland blijft – mede door #metoo – verbaasd reageren op onthullingen van seksueel geweld. Maar seksueel geweld bestaat in alle vormen en maten. Het kan iedereen overkomen. Belangrijk is dat áls het gebeurt, slachtoffers weten waar ze snel terecht kunnen voor goede hulp en onderzoek. In het Centrum Seksueel Geweld dus.”

 

 

Fonds Slachtofferhulp was betrokken bij de totstandkoming en uitrol van het Centrum Seksueel Geweld en betaalde tot 2018 de landelijke functies en campagnes met privaat geld. Nu alle locaties zijn geopend, gaat het CSG op eigen benen staan en kan het, na jarenlange lobby, in 2018 rekenen op steun van de gemeentes en de Rijksoverheid. Om die reden draagt Fonds Slachtofferhulp de werkzaamheden voor het CSG langzamerhand over.

 

Ineke Sybesma, directeur Fonds Slachtofferhulp: “Slachtoffers van seksueel geweld hebben recht op multidisciplinaire, deskundige hulp en onderzoek en daar hebben we ons de afgelopen jaren gezamenlijk heel hard voor gemaakt. Het is dan ook erg mooi om te zien dat het CSG zich hierdoor heeft kunnen ontwikkelen van kleinschalige innovatie tot een landelijk instituut dat niet meer weg te denken is uit onze samenleving en nu ook de steun krijgt die het verdient. Zo kunnen wij ons weer gaan richten op nieuwe projecten en innovaties ter verbetering van de positie van slachtoffers van seksueel geweld. En uiteraard blijven we nauw betrokken bij het CSG en het geweldige werk van Iva, Astrid en al hun collega’s in het land.”

 

Over het Centrum Seksueel Geweld

In alle 16 locaties van het Centrum Seksueel Geweld werkt een team van artsen, verpleegkundigen, politie, psychologen, maatschappelijk werkers en seksuologen samen om slachtoffers van aanranding en verkrachting de benodigde specialistische zorg en onderzoek te geven. Bij voorkeur binnen zeven dagen omdat dit de kans op medische en psychische problemen aanzienlijk verkleint. Ook is er meer kans om een dader te vervolgen als er binnen een week sporenonderzoek wordt gedaan. Door te bellen naar 0800-0188 kunnen slachtoffers van acuut seksueel geweld direct terecht op de dichtstbijzijnde CSG locatie. Voor meer informatie zie www.centrumseksueelgeweld.nl

Vorig artikelCao-app Ziekenhuizen nog aantrekkelijker en eenvoudiger
Volgend artikelWethouder opent Buitenhuis van Ronald McDonald Huis Utrecht
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.