GroenLinks: maak samenwerking zorg aantrekkelijker dan monsterfusie

0
1419

Vandaag, maandag 29 januari, organiseert de Tweede Kamer op initiatief van GroenLinks een hoorzitting over de monsterfusie tussen de ziekenhuizen VUmc en AMC in Amsterdam. Een ziekenhuisfusie kan nadelig uitpakken voor patiënten: wachttijden worden langer, de prijs voor zorg stijgt en patiënten hebben minder keuzevrijheid. Daarom wil de partij dat samenwerking tussen ziekenhuizen een aantrekkelijker alternatief wordt dan fuseren.

Nu is het zo dat ziekenhuizen een fusie vaak verkiezen boven samenwerking. Zij denken met een fusie minder risico te lopen op het gebied van mededinging. Dat is de wereld op zijn kop en niet in het belang van de patiënt. Bij fusieplannen toetst de onafhankelijke toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) alleen of er nog wel voldoende marktwerking overblijft tussen ziekenhuizen in een regio. Wat GroenLinks betreft moeten fusieplannen getoetst worden aan publieke doelen: als een fusie niet bijdraagt aan de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg, dan geen fusie.
Monsterfusie
Om te achterhalen waarom het VUmc en AMC kiezen voor een monsterfusie wil de partij van de besturen van de ziekenhuizen horen wat volgens hen de voordelen van de fusie zijn. Wat is de meerwaarde voor de patiënt? Wordt de zorg beter en betaalbaarder?
Corinne Ellemeet: “De zorg is geen markt en zorg geen luxeproduct. De leidende vraag moet altijd zijn of een fusie in het belang is van de patiënten. Wordt de zorg beter, goedkoper en toegankelijker? Die vragen zal ik de ziekenhuizen maandag stellen.”
Bron: GroenLinks
Vorig artikelGezondheidsraad wil strengere regels voor gezonde lucht
Volgend artikelAMC zet foetus-biobank op
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.