Nu ook revalideren met beademing in de Sint Maartenskliniek

Array

Mensen die beademing nodig hebben tijdens hun revalidatie kunnen vanaf nu terecht in de Sint Maartenskliniek. Het gaat met name om mensen met een hoge dwarslaesie. De Sint Maartenskliniek werkt hiervoor nauw samen met het Centrum voor Thuisbeademing Maastricht.

Dwarslaesie specialisatie

Revalidatie na een dwarslaesie is een van de specialisaties van de Sint Maartenskliniek. Helma Bongers, medisch manager en revalidatiearts: ‘Iedereen die gaat revalideren na een dwarslaesie kan bij ons terecht. Vanaf heden dus ook mensen die (tijdelijke) beademing nodig hebben. Hiermee maken we ons behandelaanbod voor dwarslaesiepatiënten compleet. Iedere patiënt die een dwarslaesie heeft en in aanmerking komt voor revalidatie, is welkom in onze kliniek en kunnen we behandelen en begeleiden’.

 

Voor welke patiënten

Iemand die net een dwarslaesie heeft opgelopen, wordt eerst opgenomen in een algemeen ziekenhuis. Daar wordt gezorgd voor een stabiele situatie. Als iemand (tijdelijke) beademing nodig heeft, zorgt het centrum van Thuisbeademingszorg in de regio ervoor dat deze persoon wordt ingesteld op mobiele beademingstemperatuur. De revalidatiearts in het ziekenhuis bespreekt met patiënt en familie of er een indicatie is voor revalidatie. In dat geval wordt in overleg met het centrum voor Thuisbeademingszorg besproken naar welk revalidatiecentrum de patiënt toe kan. Dat kan vanaf heden ook de Sint Maartenskliniek zijn.

 

Revalideren

Patiënten die (tijdelijk) beademing nodig hebben revalideren gemiddeld een half jaar tot een jaar in onze kliniek. Het Centrum voor Thuisbeademingszorg Maastricht stelt de beademingsapparatuur in. De gespecialiseerde behandelaars in de Sint Maartenskliniek stellen in overleg  met de patiënt een revalidatieplan op dat zo goed mogelijk aansluit bij de persoonlijke situatie en doelen. In de revalidatieperiode krijgen de mantelzorgers goede uitleg en instructie over de beademingsapparatuur. En als de patiënt naar huis kan, zorgt het Centrum voor Thuisbeademing Maastricht samen met ons voor een goede en veilige overgang.

 

Expertise en samenwerking

De afgelopen periode zijn alle betrokken medewerkers extra geschoold. Bongers: ‘Hierdoor is iedereen goed voorbereid om deze gespecialiseerde zorg optimaal te kunnen bieden. Alle randvoorwaarden zijn goed geregeld.’ Het Centrum voor Thuisbeademing Maastricht bracht de eigen ervaring en expertise over op de gespecialiseerde medewerkers van de Sint Maartenskliniek.

 

Verpleegkundige Berdien Ahoud: ‘We werden op een enthousiaste manier geschoold door de verpleegkundig specialist van het CTBM waarbij zowel de theorie en als de praktijkvaardigheden behandeld en getoetst werden. Ons verpleegkundig team staat klaar voor iedere patiënt die op onze afdeling is opgenomen om zorg te leveren die goed aansluit bij zijn of haar wensen en behoeften.’

Bron: Sint Maartenskliniek

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen