Gaan ESBL’s van dier naar mens?

Array

Op vrijdag 9 februari presenteerde het consortium ESBLAT de resultaten van de ESBL-Attributieanalyse. Doel van de studie was meer inzicht: in bronnen van ESBL-producerende bacteriën én in mogelijke overdracht van ESBL-producerende bacteriën vanuit de veehouderij, de voedselketen en het milieu naar de mens. De belangrijkste conclusie: overdracht gebeurt vooral tussen mensen onderling.

Extended Spectrum Beta-Lactamase (ESBL) is een enzym dat bepaalde antibiotica afbreekt. De Gezondheidsraad concludeerde in 2011 dat het ontstaan en de verspreiding van antibioticaresistentie via ESBL-producerende bacteriën zeer verontrustend is. En dat het aannemelijk is dat antibioticagebruik in de veehouderij een deel van deze resistentie veroorzaakt. Sinds 2011 zijn een reeks maatregelen genomen om ESBL’s in de dierhouderij te verminderen. Deze maatregelen hebben effect: er komen substantieel minder ESBL’s voor in de dierlijke keten.

Mensen zelf belangrijkste bron ESBL

De ESBLAT-studie laat zien dat de veehouderij een relatief kleine bijdrage levert aan ESBL’s bij mensen. De mens zelf is wel een belangrijke bron voor overdracht van ESBL’s naar andere mensen. ESBL-soorten uit de algemene bevolking en patiënten vertonen onderling grote genetische overeenkomsten. Soorten uit de veehouderij komen beduidend minder overeen met die van de mens. De perceptie dat kip een belangrijke bron is voor ESBL’s bij mensen is dus niet juist. Dit wil overigens niet zeggen dat de inzet op minimaal verantwoord antibioticagebruik bij dieren nu overbodig is. Zowel antibioticagebruik bij dieren als bij mensen verhoogt het risico op resistentie. In het belang van de dier- en volksgezondheid blijft uiterst zorgvuldig gebruik nodig. Zodat ook in de toekomst voldoende antibiotica beschikbaar blijven voor de behandeling van bacteriële infecties.

• Kans op besmetting met ESBL via veehouderij is klein
• Rapport ESBL-Attributieanalyse (ESBLAT)

Bron: Rijksoverheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen