Miljoen voor communiceren met ‘brain computer interface’

Array

Miljoen voor brain-computer-communicatie Startup MindAffect vestigt zich op Novio Tech Campus

MindAffect, de Nijmeegse startup die een unieke ‘brain computer interface’ heeft uitgevonden waarmee onder meer ALS-patiënten weer kunnen communiceren, heeft één miljoen euro aan durfkapitaal opgehaald. Daarnaast opende MindAffect ook de deuren van zijn nieuwe vestiging op de Novio Tech Campus. Het Radboudumc gaat de techniek in samenwerking met Mindaffect onderzoeken bij ALS-patiënten.De startup MindAffect heeft een techniek ontwikkeld, waarmee hersenactiviteit snel en betrouwbaar kan worden afgelezen. Vorig jaar werd de kracht van de techniek al gedemonstreerd tijdens het Lowland Festival. Bezoekers konden zonder hun handen te gebruiken stukken tekst typen met hun brein.

Weer communiceren

Eén van de initiatiefnemers, Peter Desain, hoogleraar Cognitiewetenschappen aan de Radboud Universiteit, die al twintig jaar onderzoek doet naar zogenoemde brein-computer-koppelingen: “Onze uitvinding stelt ons in staat om in hersenactiviteit vast te stellen waar mensen naar kijken. Daarmee kunnen wij een computer aansturen. Dit betekent dat patiënten die als gevolg van bijvoorbeeld ALS of een herseninfarct niet meer in staat zijn om te bewegen en te praten, door gebruikmaking van onze technologie weer kunnen communiceren met hun dierbaren.”

 

Durfkapitaal

MindAffect, ontstaan vanuit onderzoek aan het Donders Instituut en opgericht in september 2017, heeft nu een miljoen euro aan durfkapitaal opgehaald bij een groep Nederlandse investeerders. Een daarvan is Oost NL, dat in de Nijmeegse startup investeert vanuit het Topfonds Gelderland.

Naar de patiënt

Jan Groothuis, revalidatiearts, en Janneke Weikamp, logopedist in het Radboudumc, gaan de techniek van MindAffect binnenkort testen bij ALS-patiënten. “Dat doen we poliklinisch”, zegt hij, “waarbij we mogelijk ook naar onderzoek in een thuissituatie kunnen kijken. Als de techniek in zo’n praktische setting blijkt te werken, zou dat geweldig nieuws zijn voor alle patiënten met communicatieproblemen door een neurologische ‘locked-in’ beeld zoals bij ALS, herseninfarct of hoge dwarslaesie.”Bronnen: MindAffectOostNL , NPO radio1 over Lowlands & Radboudumc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen