Fysiotherapeuten luiden de noodklok

Array

Beroepsgroep demonstreert voor het eerst in 20 jaar.
De regeldruk bij de fysiotherapeuten neemt dusdanige vormen aan dat 25% van de beroepsgroep serieus overweegt om te stoppen. Daarom luidt de actiegroep Fysiotherapeuten nu de noodklok. Om aandacht te vragen voor dit probleem demonstreerden honderden fysiotherapeuten woensdag 30 mei bij de Tweede Kamer. Zij boden Kamerleden een petitie aan die is ondertekend door duizenden fysiotherapeuten. Dit is de eerste keer in 20 jaar dat fysiotherapeuten massaal de handen ineen hebben geslagen om te demonstreren.

Ongezonde verhoudingen  

Het plan dat de minister onlangs lanceerde om de regeldruk in de zorg te verminderen, is een goed initiatief. Brenda van Gent, mede-initiatiefnemer van de actie en woordvoerster van de Actiegroep Fysiotherapie: “Wij zijn blij met dit initiatief van de minister, maar het moet sneller. Onze beroepsgroep kan niet wachten tot 2020 om resultaat te zien. Daar waar in andere beroepsgroepen al stappen zijn gezet om de regeldruk te verlichten, is die bij fysiotherapeuten alleen maar erger geworden. Ons worden regels opgelegd waar niet mee te werken valt, maar we kunnen er ook niet onderuit als we überhaupt willen doen waarvoor we opgeleid zijn: namelijk patiënten helpen. Het is voor ons letterlijk slikken of stikken. Het zijn ongezonde verhoudingen waar de patiënt de dupe van is.”

Behandelingen voortijdig stoppen 

Een heel duidelijk voorbeeld hiervan is dat anderen op de stoel van de fysiotherapeut gaan zitten en bepalen hoeveel behandelingen patiënten mogen krijgen. Brenda van Gent: “Wij zetten ons dagelijks met hart en ziel in om onze patiënten optimale zorg te bieden. Maar zodra anderen bepalen hoeveel behandelingen een patiënt mag hebben, wordt ons het werk onmogelijk gemaakt. Er zijn legio voorbeelden van patiënten die door dit systeem, ondanks verwijzingen van specialisten en diagnoses van de betrokken fysiotherapeut, minder behandelingen krijgen dan goed is voor hun gezondheid. Dat gaat in tegen alles waar wij als fysiotherapeuten voor staan.”

Fysiotherapie niet meer op rollatorafstand 

“De enige opties voor fysiotherapeuten om onder de regeldruk uit te komen zijn op dit moment om ongecontracteerd te gaan werken of te stoppen. Steeds meer collega’s denken hier serieus over na. Wat ons tegenhoudt om deze stap daadwerkelijk te zetten is dat de patiënt hier de dupe van wordt. Maar als er niet snel iets gebeurt, hebben we helaas geen keus meer.”
Bron: DOK30 Communicatie
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen