FNV stelt werkgevers UMC’s ultimatum voor fatsoenlijk loon in nieuwe cao

Array

FNV Zorg & Welzijn en de andere bonden hebben vandaag een ultimatum gestuurd aan de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) over de afspraken in de cao van de universitair ziekenhuizen (UMC’s). De FNV weigert te tekenen voor de verslechteringsvoorstellen die de werkgeversorganisatie wil doorvoeren.

Fatsoenlijk

De vakbond wil een fatsoenlijk loonbod voor de 60.000 medewerkers en daarnaast goede afspraken over werkdruk en een generatieregeling. De vakbond geeft de NFU tot vrijdag 15 juni 12.00 uur de tijd om in te gaan op de eisen, anders volgen er acties van het ziekenhuispersoneel.

Onverstandig

Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: ‘Ongelooflijk dat de werkgever alleen maar op de proppen komt met verslechteringsvoorstellen, en een zo mager loonbod. Het getuigt niet alleen van weinig respect, maar het is ook onverstandig. Het personeelstekort in de zorg is torenhoog en vacatures zijn onvervulbaar. Je staat als directie dan wel mijlenver van de werkvloer af als je denkt dat je medewerkers zich zo laten afzetten.’

Loon en werkdruk

De vakbond wilt een fatsoenlijke, marktconforme loonsverhoging voor álle medewerkers in de UMC’s; van facilitair medeweker tot gespecialiseerd verpleegkundige. Daarnaast zijn afspraken over de aanpak van de werkdruk heel belangrijk. Door het enorme personeelstekort in de zorgsector staan de werknemers al jaren aan de top van hun kunnen. Om uitval en verzuim te voorkomen, wil de FNV geen verslechteringen voor  onregelmatige diensten en avond- en nachtdiensten. En niet, zoals de werkgever wil, dat werknemers tot drie jaar voor AOW-leeftijd in onregelmatige diensten gaan werken.

Generatieregeling

Vakbonden eisen in het ultimatum een generatieregeling voor werknemers van 60 jaar en ouder. Zij kunnen dan minder uren gaan werken, waardoor jongeren kunnen instromen. Ze gaan dan 80% van hun huidige uren werken, met behoud van 90% van hun loon en met 100% pensioenopbouw. Elise Merlijn: ‘Werken in de zorg is fysiek en mentaal zwaar. Het is dan ook belangrijk dat werknemers bijtijds kunnen stoppen. Daarnaast moet er ruimte gemaakt worden voor jongeren om in te kunnen stromen in de sector. Dus niet alleen moet er meer personeel bij, zij moeten ook voldoende mogelijkheid hebben om zich te kunnen blijven ontwikkelen. Zo blijft werken in de UMC’s aantrekkelijk.’

Bron: FNV

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen