Toezicht op infectiepreventie vergoot prioriteit

Array

De manier waarop er door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd toezicht wordt gehouden op infectiepreventie heeft dat onderwerp een grotere prioriteit gegeven in ziekenhuizen. Dat blijkt uit een Nivel-onderzoek uitgevoerd in opdracht van de inspectie. De inspectie heeft het Nivel-rapport positief ontvangen.

De manier waarop er door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd toezicht wordt gehouden op infectiepreventie heeft dat onderwerp een grotere prioriteit gegeven in ziekenhuizen. Dat blijkt uit een Nivel-onderzoek uitgevoerd in opdracht van de inspectie. De inspectie heeft het Nivel-rapport positief ontvangen.

Toezicht infectiepreventie

In 2013 begon de inspectie met toezichtbezoeken die helemaal gaan over infectiepreventie, naast het al bestaande toezicht op infectiepreventie. Afgelopen zomer was de derde ronde in het thema ‘Toezicht op infectiepreventie’. Wij bezochten toen 48 ziekenhuizen. Het Nivel evalueerde de ervaringen van de zorgprofessionals en bestuurders in zeven van die ziekenhuizen.

Uit het onderzoek van Nivel blijkt dat de meeste zorgprofessionals en bestuurders het belangrijk vinden om met de inspectie in gesprek te gaan over infectiepreventie. Ziekenhuismedewerkers willen er graag van leren. Wel willen de ziekenhuizen graag meer vertrouwen krijgen van de inspectie.

De inspectie gebruikt de bevindingen en aanbevelingen van het Nivel bij het verder ontwikkelen van het toezicht. De op- en aanmerkingen van ziekenhuisbestuurders en zorgprofessionals sluiten grotendeels aan bij de wijze waarop wij ons toezicht uit willen voeren. Namelijk in dialoog met het bestuur. De inspectie gaat met de NVZ en NFU en andere veldpartijen in gesprek over hoe wij het toezicht op infectiepreventie verder vorm kunnen geven.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen