Pep-app: beter en met plezier je ademhalingsoefeningen doen

Pep-en: beter en met plezier je ademhalingsoefeningen doen

Ademhalingsoefeningen leuker en effectiever maken voor kinderen en volwassenen met een ernstige meervoudige beperking. Met dat doel ontwikkelden Marion Coolen, fysiotherapeut bij de Gemiva-SVG Groep, en ademtherapeut Ruud van de Wel de Pepapp.  Zij presenteren de app op 2 oktober 2018 met een demonstratie in kinderdagcentrum Symfonie in Oud-Beijerland. De iPad-app is gratis te downloaden in de App Store.

De Pepapp is een iPad-app die wordt aangestuurd door een GroovTube, een hulpmiddel voor ademhalingsoefeningen. Op die GroovTube is een Pep-masker aangesloten. De gebruiker ademt uit door dit masker. De app reageert hierop met individueel instelbare beelden en geluiden. Bijvoorbeeld het geluid van een muziekinstrument, een ballon die opgeblazen wordt, een scheet of een ruimteschip. Bij beeldeffecten kun je denken aan opbollen, draaien of vervagen.

Pep-en

Wanneer mensen met een ernstige meervoudige beperking regelmatig luchtweginfecties hebben of veel slijm vasthouden, schrijft een arts vaak ademhalingsoefeningen met een Pep-masker voor. Pep is een afkorting van positive expiratory pressure. Het Pep-masker is een kapje dat over de neus en mond wordt gehouden. Je ademt tegen een weerstand uit. Zo wordt druk in de longen opgebouwd. Je krijgt hierdoor een betere luchtdoorstroming in je longen en slijm is hierdoor beter op te hoesten.
Door de oefeningen goed en regelmatig te doen, blijven de longen in een optimale conditie. Hoe beter de motivatie voor die oefeningen, hoe beter het resultaat van de behandeling. Daarom ging fysiotherapeut Marion Coolen op zoek naar mogelijkheden om de oefeningen leuker en effectiever te maken voor de meervoudig gehandicapte kinderen en volwassenen die zij behandelt.

Plezier

Marion Coolen ontwikkelde de app met ademtherapeut Ruud van de Wel. Met Rijndam Revalidatie had hij al diverse apps ontwikkeld. Die apps werken ook samen met de GroovTube. Marion: “Bij een test met onze cliënten zagen we dat zij de oefening veel leuker vonden en gemotiveerder waren om ze te doen. Maar de apps waren gemaakt voor andere ademhalingsdoelen en niet helemaal geschikt voor het Pep-en. Vandaar onze wens om een app voor het Pep-en te ontwikkelen.”

Pep-app: beter en met plezier je ademhalingsoefeningen doen

Pep-app: beter en met plezier je ademhalingsoefeningen doen

Marion en Ruud ontwikkelden samen met cliënten, ouders/verwanten en persoonlijk begeleiders. Die gaven aan wat prikkelend en stimulerend werkt voor hun kind of cliënt en wat in de praktijk handig en haalbaar is.

Apparatuur

Voor het werken met de Pepapp is een GroovTube nodig. Ouders die de app thuis willen proberen, kunnen de benodigde apparatuur lenen via de stichting My Breath My Music, www.mybreathmymusic.com

Bron: Gemiva-SVG groep

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen