Officiële installatie Isala Kinderraad

Nog betere zorg voor kinderen, door kinderen

Vanmiddag vond op muzikale wijze de officiële installatie van Isala Kinderraad plaats in Isala te Zwolle. Acht enthousiaste kinderen zongen samen met rapper Rico, bekend van rapformatie ‘Opgezwolle’, een eigengemaakte rap met als titel: ‘Zwolle is wit, Zwolle is blauw. Wij zijn de Kinderraad en we staan er voor jou!’

Dankzij de adviezen van de Kinderraad wil Isala de zorg nog beter laten aansluiten, waardoor de kwaliteit van zorg stijgt. Alle kinderen van de Kinderraad zijn ‘ervaringsexpert’ in ziekenhuizen. Ze zijn zelf patiënt of hebben een zusje of broertje die zorg nodig heeft.

Werving kinderraad

 
In april dit jaar startte Isala met de wervingsactie voor kinderen in de leeftijd van 10 tot 18 jaar om zich aan te melden als lid voor de Kinderraad. Inmiddels zijn er twee bijeenkomsten geweest. ‘Dat was een geweldige ervaring,’ aldus Daniëlle Martens, initiatiefneemster van de Kinderraad en tevens kinderarts van het Isala Vrouw-kindcentrum. ‘Super gemotiveerde kinderen aan de bestuurstafel, vol met enthousiaste ideeën waar onze patiënten ook blij van zullen worden. Kindgerichte zorg vinden wij enorm belangrijk en daarom willen wij graag gebruikmaken van de ervaringen van kinderen. Kinderen kijken vaak met een andere, verfrissende blik tegen dingen aan.’
Ook Ina Kuper, lid van Isala Raad van bestuur is trots op de Kinderraad: ‘Voor volwassen patiënten is er in ziekenhuizen als vanzelfsprekend een Cliëntenraad. Met de Isala Kinderraad hebben kinderen nu ook een structureel middel om invloed te kunnen uitoefenen in het ziekenhuis.’
 

Rappen met Rico

Als voorbereiding op de installatie wilde Isala graag samen met de kinderen iets bijzonders doen. Vandaar dat rapper Rico gevraagd is om samen met de jongeren een speciale rap te maken waarin ze hun wensen voor de Kinderraad en de patiënten konden benoemen.
De Kinderraad komt minimaal drie keer per jaar bij elkaar en de onderwerpen die besproken worden, kunnen over van alles gaan. Kinderarts Daniëlle: ‘Over de zorg, over de inrichting van de kamers, de manier van visite lopen, het eten, noem maar op. Wij als dokters en verpleegkundigen gaan de Kinderraad ook advies vragen over onderwerpen. Het wordt een serieuze raad waar wij echt naar luisteren. Maar daarbij gaan wij het natuurlijk ook leuk maken.’

Kinderraadsleden

De kinderraadsleden hebben inmiddels een echte ID-pas van Isala ontvangen en kregen een rondleiding waarbij onder andere de kinderafdeling van het Isala Vrouw-kindcentrum werd bezocht. De eerste ideeën ter verbetering van zorg zijn al genoemd. ‘Zo is het fijn als je knuffel eerst door de MRI-scan mag, want dan durf ik het ook’, aldus een van de kinderraadsleden. En zo komt er binnenkort een ideeënbus op de kinderafdeling, waarmee de leden van de Kinderraad aan de slag kunnen!
Bron: Isala
 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen