Ontpillen in het kader van diabetes

0
1244
Healthcare And Medicine

Elk jaar wordt er op Wereld Diabetesdag, 14 november, extra aandacht besteed aan diabetes. Geen overbodige luxe, want het aantal diabetespatiënten blijft stijgen.

In Nederland hebben 1 miljoen mensen diabetes type 2 of ‘ouderdomssuiker’. Bijna 700.000 Nederlanders slikken hiervoor pillen en bijna 200.000 mensen spuiten insuline. Ons huidige beleid behandelt diabetes als een chronische ziekte: de pillen worden de rest van het leven geslikt.

 

Verkies leefstijlaanpassingen boven pillen

De afgelopen jaren hebben verschillende studies echter laten zien dat diabetes mellitus type 2 geen chronische ziekte hoeft te zijn en dat de ziekte in veel gevallen kan worden genezen door je leefstijl aan te passen. Denk aan adviezen als meer bewegen, minder suiker eten, matigen met alcohol en stoppen met roken. Succesvolle programma’s zoals ‘Keer diabetes om’ laten zien dat grote groepen mensen, in overleg met hun huisarts, van hun pillen af kunnen komen. In de mini cursus Ontpillen van Leyden Academy besteden we deze maand daarom speciaal aandacht aan het ontpillen van diabetes.

Mini cursus Ontpillen over diabetes en meer …..

In tien maandelijkse edities geven dr. David van Bodegom en andere experts van Leyden Academy aan de hand van relevante, actuele artikelen, infographics en video’s praktische tips om een gezonde leefstijl in de dagelijkse routine in te passen. De thema’s die nog aan bod komen, zijn diabetes (verschijnt 2 november a.s.), hoog cholesterolgehalte, incontinentie en constipatie, ademhalingsklachten en erectiestoornissen. Na deze edities stopt de verzending automatisch. Meer weten en inschrijven: https://www.leydenacademy.nl/mini-cursus-ontpillen/. U vindt hier ook de eerdere thema’s over slapeloosheid, etc.

Waarom Wereld Diabetesdag?

Met Wereld Diabetesdag willen de Internationale Diabetes Federatie en de Wereldgezondheidsorganisatie om meer aandacht en begrip vragen. Want diabetes neemt wereldwijd epidemische vormen aan, zowel onder volwassenen als onder kinderen. Wereld Diabetesdag wordt elk jaar gevierd op 14 november, ter gelegenheid van de geboortedag van Frederick Banting die in 1922 aan de basis stond van de ontdekking van insuline. Dankzij deze ontdekking is diabetes geen dodelijke ziekte meer.

Meer informatie over Wereld Diabetesdag? Check https://www.worlddiabetesday.org/.

Bron: Leyden Academy