Follow The Money: belangenverstrengeling bestuurders IJsselmeerziekenhuizen

de inmiddels failliete IJsselmeerziekenhuizen kochten vorig jaar en dit jaar maandenlang oncologiemedicatie in bij Zytoservice uit Duitsland, terwijl deze medicatie niet te declareren was bij Nederlandse zorgverzekeraars. Dit resulteerde in een verliespost van een paar miljoen euro, zo bericht Follow The Money (FTM) dinsdag. De (voormalig) bestuurders van de MC Groep moeten op de hoogte zijn geweest maar grepen tot mei van dit jaar niet in. Loek Winter en Tim Roldaan beiden recent nog bestuurders van de overkoepelende MC Groep blijken zelf belangen te hebben bij het Duitse bedrijf.  Zij zouden hebben geweten dat de medicijnen niet vergoed zouden worden. Onlangs werden de MC Groep IJsselmeer (Lelystad, Emmeloord, Dronten en Urk) en het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam failliet verklaard.

Winter en Roldaan richtten in 2012 samen met de leverancier een BV op waarmee de medicijnen ook aan andere Nederlandse ziekenhuizen verkocht moesten worden. De BV is voor 40 procent in handen van Winter. Vanaf 2017 kon de betreffende mediactie al niet meer worden gedeclareerd bij zorgverzekeraars nadat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een nieuw stelsel voor declaraties invoerde. Het Zilveren Kruis stopte de financiering van ziekenhuizen van de MC groep omdat zij premiegelden niet wilden inzetten om financiële verliezen van een ziekenhuis te compenseren.

Vanaf 2017 konden de kankermedicijnen al niet meer worden gedeclareerd bij zorgverzekeraars nadat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een nieuw stelsel voor declaraties invoerde. In 2015 was al dat voor dit middel was geen ZI-nummer.

Belangenverstrengeling

Omdat er sprake lijkt te zijn van belangenverstrengeling oppert FTM de vraag of er sprake is van verwijtbaar handelen door de bestuurders. Experts zeggen in elk geval dat de ziekenhuizen dit risico niet had mogen lopen, gezien haar zwakke financiële positie.Een woordvoerder van de curatoren zegt dat er een proces in gang is gezet om de zaak te onderzoeken.

De curatoren en leiding van het failliete MC Slotervaart in Amsterdam krijgen extra ondersteuning vanuit het ministerie van Medische Zorg en Sport, zowel op bestuurlijk als op zorginhoudelijk gebied. Voormalig bestuurder van Haga Ziekenhuis Chiel Huffmeijer biedt ondersteuning op bestuurlijk vlak, zo meldt een woordvoerder van MC Slotervaart. Zorginhoudelijk staan cardioloog Martin Schalij van het LUMC en chirurg Robert Pierik van Isala Klinieken hen bij.

Bron: FMT & MC Groep

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen