Maasstad Ziekenhuis neemt nieuwe CT-scanner voor spoedeisende hulp in gebruik

0
435
De nieuwe CT-scanner – met wolkenplafond in de CT-ruimte – is nu officieel in gebruik bij het Maasstad Ziekenhuis

Op dinsdagmiddag 6 november nam het Maasstad Ziekenhuis officieel en op feestelijke wijze een nieuwe CT-scanner in gebruik op de Spoedeisende Hulp. Met de scanner worden dwarsdoorsneden van het lichaam gemaakt. Hoe meer dwarsdoorsneden, hoe scherper het beeld en hoe beter een diagnose kan worden gesteld. Het doel hiervan is een betere kwaliteit van diagnostiek en zorg voor de patiënt.

Omdat radiologen en chirurgen – medisch specialisten en personeel van de Spoedeisende Hulp en de afdeling Radiologie – nu dichter bij elkaar werken is er bovendien sneller, intensiever en persoonlijk contact en kan de werkwijze nog beter op elkaar worden afgestemd. Peter Langenbach, bestuursvoorzitter van het Maasstad Ziekenhuis: “Met deze geavanceerde CT-scanner kunnen diagnoses sneller worden gesteld. De tijdwinst die dat oplevert, kan van levensbelang zijn voor ernstig of zwaargewonden. Ik ben daarbij trots op de patiëntvriendelijkheid van de CT ruimte met een wolkenplafond.”

Snellere diagnostiek

Het Maasstad Ziekenhuis heeft een belangrijke acute zorgfunctie in de regio. Dit betekent dat het ziekenhuis 24 uur per dag, 7 dagen per week spoed- en gespecialiseerde zorg levert. Radioloog André Niezen: “Het bijzondere is dat de nieuwe scanner dicht bij de traumakamers van de Spoedeisende Hulp is geplaatst. Omdat in één keer een scan kan worden gemaakt van het hele lichaam – in plaats van afzonderlijke röntgenfoto’s – kan tijdwinst worden geboekt bij de diagnostiek en behandeling van patiënten.

De overlevings- en herstelkansen van patiënten kunnen hierdoor in belangrijke mate toenemen. Chirurg Niels Schep: “Ook patiënten met een hersenbloeding of herseninfarct, problemen met het hart of de longen kunnen sneller worden geholpen. Daarnaast is het team van de Spoedeisende Hulp dichtbij om snel medische hulp te bieden als dat nodig is. En patiënten kunnen sneller weer naar huis als blijkt dat er geen behandeling nodig is.”

Snellere doorstroom van patiënten

Een ander belangrijk doel van een CT-scanner bij de Spoedeisende Hulp is om te zorgen voor een snellere doorstroom van patiënten. Dat is hard nodig want de druk op Spoedeisende Hulp posten in Nederland is hoog. Daarom investeert het Maasstad Ziekenhuis in geavanceerde faciliteiten op de Spoedeisende Hulp want het ziekenhuis is het traumacentrum van Rotterdam-Zuid.

De nieuwe CT-scanner – met wolkenplafond in de CT-ruimte – is nu officieel in gebruik bij het Maasstad Ziekenhuis

Bron: Maasstad Ziekenhuis

 

 

 

Vorig artikelEMPRISE real-world evidence (RWE) gepresenteerd tijdens de American Heart Association2018
Volgend artikelNieuwe Geldmaat krijgt spraak
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.