Nieuwe Geldmaat krijgt spraak

Array

Geldmaat, de nieuwe gele geldautomaat die vanaf 2019 in het Nederlandse straatbeeld verschijnt, krijgt spraak. Dit is altijd een belangrijke wens geweest van mensen met een visuele beperking. Een sprekende geldautomaat maakt het mogelijk om zelfstandig geld op te nemen. De Oogvereniging heeft hier dan ook jarenlang op aangedrongen bij de banken. Met de komst van Geldmaat wordt dit nu werkelijkheid. Geldmaat gaat vanaf 2019 stapsgewijs de geldautomaten van de drie grote banken vervangen.

Om gebruik te maken van de spraakfunctie steken blinde of slechtziende mensen hun eigen oortelefoon in het apparaat. Vervolgens hoort de gebruiker wat er op het scherm te lezen is. Welke geldautomaten spraak hebben wordt later bekendgemaakt. Het streven is om alle automaten op de lange termijn te voorzien van spraak.

Betrokken

De Oogvereniging is betrokken bij het ontwerp van de nieuwe geldautomaat. We zetten ons in voor een gebruiksvriendelijke bediening voor mensen met een visuele beperking en duidelijk leesbare scherminformatie. Ook de voelbaarheid van de knoppen is belangrijk. Mensen met een visuele beperking uit het testteam van de Oogvereniging zullen de nieuw ontwikkelde automaten binnenkort testen.

De Oogvereniging is heel blij dat de Geldmaat spraak krijgt. Dit is een belangrijke stap in de toegankelijkheid van het betalingsverkeer voor mensen met een visuele beperking. Voor deze groep zijn geldautomaten extra belangrijk, juist omdat contant geld voor velen nog onmisbaar is.

De Oogvereniging

De Oogvereniging is de patiënten- en belangenorganisatie voor mensen met een oogaandoening. We zetten ons in voor goede oogzorg en een toegankelijke samenleving waarin iedereen kan meedoen. www.oogvereniging.nl

Bron: De Oogvereniging

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen