Den Haag viert Landelijke Dag van de Mantelzorg op 9 november

0
426
Foto: Ton Hurks
Foto: Ton Hurks

Den Haag viert op 9 november de Landelijke Dag van de Mantelzorg in Theater de Nieuwe Regentes. Met een veelzijdig programma wil de gemeente hiermee de Haagse mantelzorger in het zonnetje zetten.

Het programma biedt een informatiemarkt met partners uit de stad, interactieve workshops, een verwenlunch en een debat over mantelzorg in de GGz. De theatervoorstelling FF D’R UIT is de afsluiter.

Wethouder Kavita Parbudhayal (Zorg) ontbijt op 9 november met een aantal werkende mantelzorgers. In de middag reikt zij de erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’ uit aan een tiental Haagse organisaties die hun werknemers actief ondersteunt en daarover in gesprek gaan. Ook zal de wethouder de ‘Respijtkaart’ introduceren.

Wethouder Kavita Parbhudayal (Zorg): “Mantelzorgers leveren een belangrijke bijdrage aan de zorg en ondersteuning van hun dierbaren. In Den Haag werken we aan een beter leven voor iedereen en iedere Hagenaar moet kunnen rekenen op de zorg of ondersteuning die men nodig heeft. Daarom is de mantelzorger van onschatbare waarde in onze samenleving.

Workshops en informatiemarkt

Het combineren van werk en mantelzorg is het onderwerp van een van de workshops. Er is ook ruimte voor ontspanning bij de workshop ‘Mantelzorger, even een break’ en de workshop bloemschikken. Op de informatiemarkt staan de partners in de stad met het ondersteuningsaanbod voor de Haagse mantelzorger. De ‘Respijtkaart’ is een papieren kaart, waarop het respijtaanbod per stadsdeel staat. Deze kaart komt tegemoet aan de uitdrukkelijke wens van mantelzorgers.

FF D’R UIT: onverwachte spanning en humor in een familiehotel

De gemeente Den Haag heeft aan theatermaker Guusje Eijbers gevraagd een theaterstuk te maken om begrip te kweken voor de vaak zware last van mantelzorgers, zodat zij meer steun krijgen op het werk en van familie en vrienden. Guusje Eijbers heeft een tiental openhartige interviews afgenomen met mantelzorgers GGz die grote problemen hebben ondervonden met een dierbare voor wie ze zorgen. Deze mantelzorgers stonden model voor het theaterstuk.

Gemeente Den Haag wijst mantelzorgers actief op mogelijkheden voor ondersteuning

Thuis gebeurt het. Daar zijn de meeste mantelzorgers actief. Zij vinden dit vanzelfsprekend. De gemeente vindt het belangrijk dat mantelzorgers zich gesteund voelen. Maar veel mensen beseffen niet dat ze mantelzorger zijn.

Met de campagne ‘Jij vindt het vanzelfsprekend, wij noemen het mantelzorg’ wijst de gemeente Den Haag mantelzorgers actief op de mogelijkheden voor ondersteuning en vooral ook dat het heel gewoon is, als je een keer een steuntje in de rug nodig hebt. Het hele jaar vinden er activiteiten voor mantelzorgers in de stad plaats. Mantelzorgers die liever persoonlijk contact hebben worden uitgenodigd om binnen te lopen bij de Servicepunten XL waarmee de gemeente onderstreept hoe belangrijk ze het vindt om mantelzorgers een steuntje in de rug te bieden.

Bron: Gemeente Den Haag Foto: Ton Hurks

 

Vorig artikelInformatieveiligheid steeds crucialer in tandartspraktijk
Volgend artikelFlevoziekenhuis opent extra poliklinische spreekuren
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.