Zink, weet je waarom dit mineraal van belang is?

Array

ZINK IN DE HOOFDROL

Iedereen heeft weleens gehoord over het mineraal zink. Maar weet jij ook waarom je dit mineraal nodig hebt? Zink is bijvoorbeeld van belang voor vruchtbaarheid.

Mineralen zijn essentieel voor tal van lichaamsfuncties en -processen. Mineralen kan je lijf niet zelf aanmaken. Je krijgt ze binnen via je voeding. Zink bijvoorbeeld is een belangrijk onderdeel voor diverse enzymen. Het is een multifunctionele voedingsstof. Het zorgt voor de opbouw van eiwitten, groei en vernieuwing van weefsel, de stofwisseling en een goede werking van het afweer- en immuunsysteem.

Zink en je lichaam

De grootste hoeveelheden zin vind je in de sterkste spieren van je lichaam. Ook zitten er hoge concentraties zink in de witte bloedlichaampjes, de rode bloedlichaampjes, het netvlies, de huid, je lever en nieren, in botten en in de pancreas. Bij mannen kun je het vinden in de prostaat en in het sperma.

Zink is goed voor:

Groei en vernieuwing van weefsel, aanmaak eiwitten. Je weerstand. Het mineraal speelt een rol bij de opbouw van T-cellen in je bloed. T-cellen zijn ware bacteriën-doders en staan aan de poort van je weerstand. Celdeling alsmede opbouw en opslag van DNA. Zodoende is zink van belang bij erfelijkheid. Het beschermen van lichaamscellen tegen schadelijke invloeden. Zink is ook een antioxidant. Zink versterkt het geheugen en het leer- en concentratievermogen. En niet te vergeten de voortplanting. zink is van belang voor de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen. Het helpt bijvoorbeeld de spermaproductie en zorgt bij mannen voor voldoende testosteron, en dus voor je libido! Het mineraal is ook essentieel voor de vorming, de werking en het herstellen van DNA. Zink zorgt voor de snelle groei van de cellen en voor de bouw van de belangrijkste onderdelen van de cellen tijdens een zwangerschap

• Gezichtsvermogen. ZINK is zogezegd ‘bijzonder transporteur’ van Vitamine A, wat voedsel voor de ogen is. Het speelt een rol in het functioneren van het netvlies en helpt je scherp te blijven zien, ook in het donker
• Huid, nagels en botten… doen het goed op ZINK. Het voedt je huid als het ware van binnenuit en helpt bij het gezond houden ervan. Dit alles door de vorming van eiwitten zoals keratine en collageen– En waarom doet ZINK al het bovenstaande? Simpel. Eén van de functies van zink is het stimuleren van witte bloedcellen, die centraal staan inmgenezingsprocessen en je lichaam beschermen tegen infecties.

Zink en voeding

Je vindt het in kleine hoeveelheden in veel verschillende producten, vooral dierlijke. Zink zit in (rood) vlees, kaas, vis, bruinbrood, noten, peulvruchten en rijst, in eierdooiers, pompoenzaden, knoflook, champignons en olijven. Daarnaast zit relatief veel Zink in schaaldieren zoals garnalen, mosselen en oesters. Mocht je deze producten niet of niet zo vaak eten, dan kan aanvulling op je voeding een verstandig idee zijn. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ZINK voor volwassenen is circa 10 mg per dag. Maximaal 25 mg per dag. Op het internet zijn verscheidene leveranciers van 10 mg zinktabletten te vinden op basis van het organische, goed opneembare zinkcitraat, waaronder bijvoorbeeld die van flinndal.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen