Ontsmettingstechniek Duits leger veelbelovend voor forensische opsporing

Array

Bewijsmateriaal kan besmet zijn met chemicaliën of radioactief materiaal, en dan?
Forensisch onderzoek aan bewijsmateriaal dat besmet kan zijn met dodelijke chemicaliën of radioactief materiaal, kan levensgevaarlijk zijn voor de forensische onderzoekers. Denk daarbij aan de brand bij Chemie-pack in Moerdijk, of de dodelijke slachtoffers in Engeland na vergiftiging met het zenuwgas Novitsjok.

Veilig

Hoe kan je veilig forensisch onderzoek doen, zonder dat belangrijke sporen verloren gaan? Matthijs Zuidberg, wetenschappelijk onderzoeker en stralingsdeskundige bij het NFI, deed onderzoek aan ontsmetting van forensische sporen en vond een oplossing. Het digitaal magazine @NFI bericht hier deze maand over.

Spanningsveld

Het onderzoek van Zuidberg vond plaats binnen het project GIFT, dat zich richt op het doen van complexe onderzoeken op een CBRN (Chemisch, Biologisch, Radiologisch en Nucleair) besmet plaats delict.
De veiligheid van de forensisch onderzoekers moet bij dergelijke incidenten voorop staan, maar het behoud van bruikbare forensische sporen niet in de weg zitten. Hoe zorg je dat sporen (zoals vingerafdrukken en DNA) bewaard blijven, zonder dat een onderzoeker wordt besmet met giftige stoffen? Die combinatie is vaak een spanningsveld. Zuidberg: Eigenlijk kan niemand het onderzoek aan deze stukken van overtuiging  (bewijsstukken) doen omdat het veel te gevaarlijk is.”

Duitse leger

Medewerkers in forensische laboratoria kunnen hun werk pas doen als de gevaarlijke stoffen niet meer op mogelijk bewijsmateriaal zitten. Zuidberg heeft zich verdiept in een veelbelovende ontsmettingstechniek. Een apparaat dat al gebruikt wordt in het Duitse leger om machinegeweren en andere dure apparatuur binnen het leger schoon te maken.” Zuidberg spreekt van zeer hoopgevende resultaten voor de forensische wereld. Hij heeft uitgebreid onderzocht wat er met forensisch interessante sporen zoals vingerafdrukken en DNA gebeurt onder de omstandigheden van hoge temperaturen en lage druk. Tot zijn opluchting blijven die in tact en worden chemicaliën en bacteriën volledig vernietigd. Het resultaat is zelfs zeer schoon. Het NFI heeft de apparaten nog niet in huis, maar daar komt wat Zuidberg betreft snel verandering in. Samen met de Duitsers probeert hij de veelbelovende techniek nu de forensische wereld in te trekken.

Toolbox

Het onderzoek naar de ontsmettingsmethode is onderdeel van het project GIFT (Generic Integrated Forensic Toolbox), dat nieuwe bemonstering- en meetstrategieën ontwikkelt om op besmette materialen en plaatsen delict toch forensisch onderzoek te kunnen doen. Deze Europese samenwerking, onder aanvoering van het NFI, met 21 partners uit negen landen, heeft een speciale toolbox ontwikkeld. De toolbox helpt om forensisch bewijs te vergaren dat bij strafrechtelijke vervolging na CBRN-incidenten een belangrijke rol kan spelen. Naast Zuidberg, hebben verschillende andere NFI medewerkers een bijdrage geleverd aan het in 2014 gestarte GIFT-project.
Lees meer in @NFI
(Let op: Linksboven in beeld zie je op de voorpagina van het blad drie streepjes, dat is de inhoudsopgave. Als je daarop klikt, kun je de artikelen selecteren die je wilt lezen.
Verder is het mogelijk om de pijltjes te gebruiken die precies in het midden van de pagina staan. Aan de voorpagina is dat helemaal rechts. Per artikel in het magazine staan aan weerszijden (helemaal links en helemaal rechts in het midden) grijze vlakken/pijlen waar je met je muis over kunt scrollen. Daar kun je op klikken om door het magazine te ‘bladeren’.)
Foto: Matthijs Zuidberg
Bron: NFI
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen