Meer mensen kozen voor nieuwe zorgverzekering

Array


Tot gisteravond 12 uur had Nederland de tijd om over te stappen naar een beter passende zorgverzekering. Via Independer stapten maar liefst 21% meer mensen over dan vorig jaar; een record. Meer dan 16% maakte de overstap op de laatste dag van het jaar.

Veel mensen kozen laat voor een nieuwe zorgverzekering. Van alle overstappers bij Independer sloot 49% zijn zorgverzekering na de kerst af. Ruim 16% deed dit zelfs op 31 december, de laatste dag voor de deadline. De zorgpremies stegen dit jaar gemiddeld met ruim 6 euro per maand. Sommige verzekeraars hielden de basispremies ongeveer gelijk. Anderen verhoogden tot wel 15,8% ten opzichte van vorig jaar. De goedkoopste zorgverzekering kost dit jaar 98,50 euro per maand, de duurste 134,00 euro.

Coen de Ruiter, algemeen directeur: “Niet alleen stegen zorgpremies opnieuw, vooral de premieverschillen zijn dit jaar fors. Wij denken dat dit belangrijke redenen zijn geweest voor mensen om eens goed te kijken naar de inhoud en premie van hun zorgverzekering. Meer mensen hebben dat gedaan en zijn overgestapt omdat er een beter passend alternatief was.”

Resitutieverzekering steeds minder populair

De cijfers laten zien dat de vaak duurdere restitutiepolis (met volledige vrije zorgkeus) elk jaar minder populair wordt. Twee jaar geleden sloot 19% procent van de klanten nog een restitutiepolis. Vorig jaar daalde dit naar 15%. Voor 2019 koos nog geen 10% voor restitutie.

Mannen verhogen eigen risico vaker dan vrouwen

Ruim 68% van de overstappers sloot dit jaar een verzekering met een verplicht eigen risico van 385 euro. Daartegenover koos ruim 27% voor ophoging van het maximale vrijwillig eigen risico met 500 euro. Hiermee krijg je korting op de maandpremie. Traditioneel kiezen mannen vaker voor het maximaal verhogen van het eigen risico dan vrouwen. Bijna 33% van de mannen kiest hiervoor. Bij vrouwen is dit 22%.

Meer vrouwen kiezen voor aanvullende verzekering

Dit jaar kiest bijna 69% van de overstappers voor een aanvullende verzekering. Dit is een lichte stijging t.o.v. vorig jaar. Opvallend is dat mannen zich minder vaak aanvullend verzekeren dan vrouwen. Ruim 65% van de mannen sluit een aanvullende verzekering af. Vrouwen doen dit in bijna bijna 73% van de gevallen. Zeeuwen kiezen met bijna 66% het minst vaak voor een aanvullende verzekering. Flevolanders doen dit met ruim 71% het vaakst.

Ook ouderen sluiten steeds vaker mobiel af

Niet alleen vergelijken steeds meer mensen verzekeringen hun met hun smartphone of tablet. Ook sluiten ze hiermee steeds vaker een polis af. Dit jaar werd bijna 29% van de zorgverzekeringen met  een mobiel apparaat afgesloten. Twee jaar geleden was dat nog 22%. De leeftijdsgroep van 35 tot 44 jaar sluit met ruim 31% het meest mobiel af.

De Ruiter: “Aardig detail is dat ook ouderen het gemak van  mobiele apparaten langzaamaan ontdekken. De groep 65-plussers sluit 5% vaker een zorgverzekering af met zijn smartphone of tablet in vergelijking met twee jaar geleden.”

Bron: Independer

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen