Bepaling ernst vernauwing kransslagader

Array

Coronaire stenose is een vernauwing van een van de kransslagaders die zuurstof aan de hartspier levert. Dit is een veelvoorkomende cardiovasculaire aandoening. De promovenda onderzocht of gecombineerde druk- en snelheidsmetingen in het lichaam meer inzicht kunnen geven in de ernst van de vernauwing. Dit zogenoemde invasief functioneel beoordelen houdt in dat met een katheter in de kransslagaders wordt gemeten om vast te stellen of de hartspier onvoldoende zuurstof krijgt, waardoor een hartinfarct kan ontstaan.

Juiste behandeling

Voor het kiezen van de juiste behandeling is het belangrijk om te weten hoe ernstig de vernauwing van de kransslagader is. Invasieve diagnostische testen – die in de aders metingen doen – geven hier het best inzicht in. Deze testen worden gedaan in twee situaties: bij een normale doorbloeding van de hartspier en tijdens een vaatverwijding, opgewekt door middel van een stof die beweging simuleert (hyperemie). Allerlei maten voor deze ernst worden steeds vaker in de kliniek toegepast. Hier worden echter tal van simplificaties van de coronaire pathofysiologie toegepast, met een mogelijk negatief effect op de kwaliteit van het behandelplan en de voorspellende waarde voor het ziektebeloop van de individuele patiënt.

Ernst vernauwing

Casadonte concludeert dat de gecombineerde intracoronaire druk- en snelheidsmetingen bij hyperemie aanvullende informatie leveren voor de beoordeling van de ernst van de stenose. Om slechtere voorspellende resultaten voor patiënten te voorkomen, is het belangrijk om de naleving van de principes van de coronaire pathofysiologie niet in gevaar te brengen ten voordele van de vereenvoudiging van diagnostische instrumenten.

Met haar onderzoek geeft Casadonte suggesties om de diagnostische instrumenten voor het bepalen van coronaire stenose te verbeteren.

Lorena Casadonte: ‘Coronary stenosis physiology appraisal: handle with care’.
Promotor: prof. dr. E.T. van Bavel
Copromotor: dr. ir. M. Siebes

Bron: Amsterdam UMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen