Ziekenhuizen regio starten IC-café voor voormalige IC-patiënten Inbox x

De IC-afdelingen van Bernhoven, het Radboudumc en het CWZ ziekenhuis uit Nijmegen en Maasziekenhuis Pantein Boxmeer starten samen een nieuw initiatief: het IC-café voor voormalige IC-patiënten en hun naasten. Een tweemaandelijkse ontmoetingsplek waar ex IC-patiënten en hun familie elkaar ontmoeten en hun ervaringen delen tijdens hun ernstige ziekte.

Deze ziekenhuizen werken samen in het zogenoemde samenwerkingsverband ‘Netwerk-IC Nijmegen en omstreken’.

Klachten na opname

De eerste bijeenkomst vindt plaats op 2 april van 19.00-21.00 uur in het Oud Burger Gasthuis aan de Prof. Cornelissenstraat 2 in Nijmegen. Thema van de ontmoeting is klachten die mensen kunnen ervaren na een IC-opname. De verzamelnaam voor die klachten heet post-intensive care syndroom (PICS).

Behoefte

Het IC-café is er gekomen omdat uit gesprekken met voormalige IC-patiënten van de deel nemende ziekenhuizen blijkt dat daar grote behoefte aan is. Een opname op de intensive care kan erg ingrijpend zijn voor de patiënt maar ook voor diens naasten.

Aan het IC-café kunnen maximaal vijftig mensen deelnemen, daarom is vooraf aanmelden gewenst. Dat kan via monitor.ic@radboudumc.nl, meldt erbij dat u zich voor het IC-café aanmeldt en met hoeveel mensen u wilt komen.

Het is de bedoeling dat iedere tweede dinsdagavond in de even maanden een IC-café gaat plaatsvinden. Het eerstvolgende na deze eerste editie is dan 11 juni. Iedere keer komt een nieuw thema aan bod.

Bron: Bernhoven