Teveel zout beschadigt kleinste bloedvaatjes?

Array

Natrium is een mineraal dat in zout zit. Als je teveel natrium binnenkrijgt via voeding of een infuus, heeft dat een schadelijk effect op de kleinste bloedvaatjes (microcirculatie). Dat concludeert Rorije in haar proefschrift over de invloed van natrium op de microcirculatie en de laag die de binnenbekleding van de bloedvaten vormt (endotheel). Ze schrijft daarin ook dat sulodexide, een medicijn dat bestaat uit bouwstoffen van het endotheel, een nieuwe interessante bloeddrukverlager is.

Natrium


Wetenschappers begrijpen niet goed hoe (te) veel natrium leidt tot het stijgen van de bloeddruk en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Ook is onduidelijk waarom de bloeddrukreactie op natrium zo verschillend is tussen individuen. De studie van Rorije draagt bij aan een beter begrip van deze processen. Zij onderzocht hoe grote hoeveelheden natrium de kleinste bloedvaatjes beïnvloeden. Daarnaast toonde ze aan dat gezonde vrijwilligers natrium kunnen opslaan via een mechanisme dat niet-osmotische natriumopslag heet.


Met haar onderzoek heeft Rorije laten zien dat niet alleen de nieren, maar ook de kleinste bloedvaatjes een cruciale rol spelen in de volume- en zoutbalans van het lichaam. Als we die rol beter begrijpen, leidt dat tot een verbeterde behandeling van hoge bloeddruk, dysnatriëmie (te veel of weinig natrium in het bloed) en andere condities met een verstoorde water- en zoutbalans.

Nienke Rorije: ‘Sodium-induced changes of the endothelial surface layer and microcirculation’.
Promotor: prof. dr. J.J. Homan van der Heide
Co-promotors: dr. L. Vogt en dr. B.J.H. van den Born
Plaats en tijd:  Agnietenkapel, 10.00 uur

Bron: Amsterdam UMC-locatie AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen