Mesenchymale stromale cellen als therapie?

Mesenchymale Stromale Cellen (MSC), cellen afkomstig uit het beenmerg, hebben belangrijke eigenschappen omdat ze kunnen bijdragen aan weefselregeneratie. Verder ondersteunen ze de bloedvormende stamcellen en hebben ze invloed op het afweersysteem. In het menselijk lichaam zijn veelal weinig van deze cellen aanwezig.


Daarom is het noodzakelijk MSC buiten het lichaam te kweken als deze cellen gebruikt moeten worden in een patiënt als therapie. Helaas heeft de vermeerdering buiten het lichaam een nadelig effect op de effectiviteit van de therapie. In dit proefschrift heeft Cornelissen gekeken hoe het gebruik van MSC (verder) geoptimaliseerd kan worden met als doel de klinisch belangrijke eigenschappen te behouden.


Uit het onderzoek blijkt dat gekweekte MSC slecht naar de plaats van bestemming in het lichaam migreren. Cornelissen vond dat een verstoorde balans tussen de celkern en het celskelet hier weleens de oorzaak van kan zijn. Verder vond ze dat het voorbehandelen van MSC met ontstekingsbevorderende stofjes ongunstig uitwerkt op de aanmaak van bloedvormende stamcellen. Ook toonde ze aan dat MSC een interactie aangaan met andere cellen van het immuunsysteem, de zogenoemde aangeboren lymfoïde cellen, wat de gunstige eigenschappen van beide celtypen versterkt.    

Anne Cornelissen: ‘The Versatility of Mesenchymal Stromal Cells – Means for Optimization’.
Promotor: prof. dr. C.E. van der Schoot
Co-promotor: dr. C. Voermans

Bron: Amsterdam UMC

Vorig artikel3D-beelden en 3D-printers maken accuratere kaakoperaties mogelijk
Volgend artikelReactie IGJ op documentaire ‘De zaak Tuitjenhorn’
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.