Waarom jij een hoorapparaat nodig hebt!

Excuses voor de aanmatigende kop. Want uiteraard hoeft niemand jou te vertellen dat jij een hoortoestel nodig zou hebben. Hoe komen wij er eigenlijk bij. Nou, heel voorzichtig dan gaan wij vertellen waarom het toch zoveel beter is om wél een hoortoestel te nemen. Voor jouzelf in de eerste plaats, natuurlijk

De gemiddelde mens houdt niet van zelfkennis en doet niet aan zelfkritiek. Zo kennen wij een bekende Galliër die niet wil horen dat hij dik is terwijl zijn buikomvang monumentaal is. “Dik? Wie is er hier dik?” En dan krijg je klappen. En zo is daar ook professor Zonnebloem. Hij landt met een zelfontworpen raket op de maan maar aan zijn doofheid doet hij niets. Liever antwoordt hij “Nooit tussen twee maaltijden door” of “Wat orgel? Ik hoor geen orgel.” Gekmakend natuurlijk. Maar ach, zijn wijzelf niet net zo eigenwijs. Hoe vaak slaan wij een advies om naar de dokter te gaan niet af met de woorden “Ik heb gewoon kougevat” of reageren opstandig op kritiek: “Ik moe? Ik ben helemaal niet moe.”  Niet zo vreemd dus dat heel veel mensen gewoon ontkennen dat zij aan gehoorverlies lijden. Daar niet van willen horen… omdat ze het natuurlijk gewoon ook niet kunnen horen.

Hoor er weer bij


Maar het is natuurlijk zoveel beter om wél te horen en er weer bij te horen. En niet langer toneel te hoeven spelen als je eigenlijk niet precies hoort wat er tijdens (groeps)gesprekken gezegd wordt. Instemmend te knikken als je dat anderen ziet doen of denkt dat het daar tijd voor is, te glimlachen als je de rest ook ziet lachen, zogenaamd achteloos om de paar seconden ja of nee te knikken… Kortom, een showtje opvoeren puur omdat je niet wilt weten dat je slechthorend(er) bent geworden. Het is zoveel beter, zoveel mooier om wél weer te kunnen horen en actief mee te doen aan gesprekken. Aan het leven zelf.

Grote sprong voorwaarts

Hoortoestellen hebben de afgelopen jaren een enorm grote sprong voorwaarts gemaakt. Lees: veel kleiner en verfijnd geworden, meer comfort biedend, geluidsgevoeliger, natuurlijk wat betreft de weergave en ze kunnen afgestemd worden op persoonlijke wensen. Ja, er zijn nu zelfs onzichtbare! En er is dus niets om je voor te schamen of om nog langer van nee te schudden. Beschouw ze gewoon als een nieuw paar oren.

Aantal patiënten in Nederland

De toenemende vergrijzing in ons land zorgt voor een groeiend aantal mensen met gehoorproblemen. Geschat wordt dat er op dit moment anderhalf miljoen Nederlanders doof of slechthorend zijn, waarvan ruim een derde over een gehoorapparaat beschikt. Jaarlijks schaffen circa 150.000 mensen een hoortoestel aan.

Onzichtbaar….


Gehoorapparaten zijn er voor licht, matig tot ernstig en zeer ernstig gehoorverlies. En in de hightech wereld van nu is er gelukkig volop keuze wat betreft modellen en hun kenmerken. Zo zijn er in-het-oor-toestellen (IHO) en de bekende achter-het-oor (AHO) die wij allemaal wel kennen en gezien hebben. En ja, er zijn nu dus zelfs ook onzichtbare! Je hoeft natuurlijk niet eens echt ijdel te zijn om met liefde te willen kiezen voor ‘Onzichtbaar’. Want hoe geweldig is dat?! Onzichtbare gehoorapparaten, ook wel CIC’s genoemd (Completely In Channel) of ‘contactlenzen voor je oren’, worden volledig in het oor-kanaal geplaatst. Omdat ze zo minuscuul zijn, moeten instellingen via een app worden aangepast. Met zo’n onzichtbaar apparaat komt geluid via de oorschelp binnen en verplaatst zich op een natuurlijke manier naar het trommelvlies, wat zorgt voor een bijzonder natuurlijk geluid. Prachtig is dat je dit gehoorapparaat niet hoeft uit te doen wanneer je gaat slapen, douchen of sporten en dat de minuscule batterij, ter grootte van een rijstkorreltje, echt maanden mee gaat. Kortom: 24/7 horen! Kanttekening: vooralsnog komen alleen mensen met een licht tot matig-zwaar gehoorverlies in aanmerking voor dit revolutionaire toestel.

Luister je even mee….?


In een blog op het internet wijdde ene Erik uit over zijn doof geworden vader en gaf redenen op waarom hij graag zou willen dat zijn vader niet langer in zijn eigenwijze, ontkennende houding bleef steken en JA zei tegen het weer-kunnen-horen.

Het maakt je een betere vriend/partner/vader/opa

Pap, jij bent de aardigste en liefste man die ik ken, maar als je niet kunt horen wat ik zeg, ben je er niet echt voor me. Als ik verdrietig ben, bezorgd of bang en ik heb de moed verzameld er met jou over te praten, is het laatste wat ik wil horen: “Huh? Wat?” 

Het leven wordt leukerIk beloof je dat, zodra je de voor jou perfecte afstellingen hebt gevonden, je zo 50-60% meer zult horen van de wereld om je heen. Van de zingende vogeltjes buiten tot de foute grapjes tijdens een spelletje klaverjassen – er is meer in het leven dan wat je tot nu toe hoort. Waarom zou je genoegen nemen met minder? [En] je vrienden en familie hebben je nodig. Zij willen met je communiceren en praten, naar je luisteren en om je geven. Wij houden 100% van je, dus als we daarvoor 50-60% in de plaats krijgen, stelt ons dat niet alleen teleur, maar doet dat soms ook pijn, omdat wij weten dat technologie dat kan oplossen. Je hoeft je er alleen maar voor open te stellen.

Online oren

In deze tijd waarin de gang naar fysieke winkels in autoluwe steden een hele opgave is geworden en shoppen via het internet daardoor alleen maar aan populariteit wint, zijn er online nu ook prima audiciëns te vinden. Die je voor een Gehoorapparaten van Oogvoororen.nl vanuit het comfort van je eigen huis en je eigen luie stoel kunt raadplegen – of beter gezegd consulteren. Op basis van alle verstrekte info komen ze vervolgens bij jou aan huis met een heel scala aan gehoortoestellen.

Recente artikelen