Veilig en eenvoudig data over gezondheid delen met eigen arts

Array

Veilig en eenvoudig data over gezondheid delen met eigen arts nu mogelijk via BeterDichtbij

Op smartphones wordt steeds meer informatie over gezondheid bijgehouden. Denk aan de stappentellers, de apps om een eetlogboek in bij te houden of de overzichten met bloedsuikermetingen. Deze informatie kan voor de arts of andere zorgverlener heel waardevol zijn binnen de behandeling. Bovendien hebben steeds meer consumenten de wens deze gegevens te delen met hun zorgverlener. Daarom is het nu mogelijk gemaakt om deze data met één druk op de knop te delen met de eigen zorgverlener via BeterDichtbij. Veilig en eenvoudig.

Zelf actief aan de slag met de eigen gezondheid

Het werkt makkelijk: als gebruiker kies je zelf of je gegevens wilt delen met de eigen zorgverlener. Dit kan om een foto op de smartphone gaan van de huid of een zelfgeschreven logboek. Het kan ook een overzicht zijn van de gelopen stappen in de afgelopen week of de data bijgehouden in een diabetesapp. In de app waar deze gegevens zijn opgeslagen, klik je op de deelknop en selecteer je de BeterDichtbij app. Zodra de gebruiker hier zelf expliciet toestemming voor heeft gegeven, wordt de foto, de data of het rapport naar de geselecteerde zorgverlener verstuurd.

Eenvoudig data uitwisselen én bespreken

Het is overzichtelijk voor de zorgverlener, die de gegevens direct binnen het gesprek met de betreffende patiënt ontvangt. En een eenvoudige functie voor iedereen die actief aan de slag is met zijn eigen gezondheid en daar graag zijn zorgverlener bij betrekt. De nieuwe deelfunctie wordt inmiddels in de praktijk al succesvol gebruikt bij enkele huisartsenpraktijken en in het ziekenhuis bij de diabetesverpleegkundigen. Zij laten hun patiënten op vaste momenten de data toesturen die patiënten verzamelen via de app die hoort bij hun eigen insulinepomp. Dit gaat nu eenvoudig en veilig via BeterDichtbij waarbij zowel patiënt als zorgverlener de mogelijkheid hebben om ook nog met elkaar hierover te communiceren, de kernfunctionaliteit van BeterDichtbij.

“Dit is een volgende stap voor ons waarmee we zorg makkelijker en beter willen maken,” aldus Godfried Bogaerts, oprichter van BeterDichtbij. “Mensen verzamelen anno 2019 zelf al veel data over hun gezondheid en de wens om dit te kunnen delen met de eigen zorgverlener wordt steeds groter. We zijn blij dat we dat nu met een makkelijke en veilige deelfunctie mogelijk kunnen maken, binnen de vertrouwde relatie met de eigen zorgverlener.”

Veilig data versturen naar de eigen zorgverlener

Het versturen van de data is veilig: de gegevens worden volledig versleuteld (encrypted) verzonden naar het gesprek met de zorgverlener. De patiënt kiest zelf welke gegevens hij deelt met zijn zorgverlener, en verzenden gebeurt alleen met uitdrukkelijke toestemming van de patiënt. De zorgverlener krijgt de gegevens als bijvoorbeeld afbeelding (JPEG), PDF of .CSV-bestand binnen en kan deze vervolgens indien gewenst in het eigen EPD of HIS plaatsen.

Over BeterDichtbij

BeterDichtbij is oorspronkelijk opgezet door de Vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) en sinds 1 januari 2018 verzelfstandigd, waardoor de dienst beschikbaar is voor alle zorgorganisaties in Nederland om aan deel te nemen. In korte tijd zijn reeds 18 ziekenhuizen tientallen huisartsenpraktijken in Nederland aangesloten op BeterDichtbij. Samen maken we zo de zorg makkelijker. Meer informatie vindt u op www.beterdichtbij.nl.

Bron: BeterDichtbij

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen