Het gezonder maken van voedingsmiddelen met een korrel zout

Array

Voedingsindustrie en staatssecretaris Blokhuis nemen afspraken over het gezonder maken van voedingsmiddelen met een korrel zout

De voedingsindustrie en het Ministerie van VWS moeten alle zeilen bijzetten, om de ambities van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling van 2014 na te komen. Doen zij dit niet, dan laten zij hiermee substantiële oplossingen liggen voor het groeiend aantal hart- en vaatpatiënten en voor miljoenen Nederlanders met serieuze gezondheidsrisico’s, zoals een hoge bloeddruk.

Petitie

Met deze boodschap heeft de Hartstichting op 4 juni een petitie aangeboden in de Tweede Kamer. Om de boodschap kracht bij te zetten, konden politici hun eigen bloeddruk laten meten. De Hartstichting doet de oproep, omdat staatssecretaris Blokhuis van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aangeeft dat de ambities uit de deal bij lange na niet gehaald worden. Ook de voedingsmiddelenindustrie, die mee tekende voor het akkoord, zet nog onvoldoende door.  

Opschalen afspraken

De partijen hebben afgesproken in 2020 tot een gezonder productaanbod te komen. Een van de doelstellingen is een maximale zoutinname van 6 gram per dag. Onderzoeksinstituut RIVM berekende, dat door het akkoord in het meest gunstige scenario 7,8 gram wordt gehaald. De stappen die de industrie zet zijn te klein, vindt de Hartstichting. Die dringt daarom bij de politiek aan op significante stappen: zowel een aanscherping van de huidige afspraken, als een verbreding naar meer producten.

Dagelijks eten te zout

Carolien Martens, adviseur bij de Hartstichting: “Een lunch bestaande uit 3 volkoren boterhammen belegd met ham, kaas en eiersalade met een groentesoep erbij, levert al meer dan 4 gram zout per dag. De Gezondheidsraad adviseert maximaal 6 gram zout per dag te consumeren. Ons dagelijks eten is dus simpelweg te zout. Wij willen dat de politiek er alles aan doet om in 2020 tot een gezonder productaanbod te komen. Zij moeten Blokhuis aanspreken om de afgesproken ambities van het akkoord wél te halen. De hoeveelheid zout, suiker en verzadigde vetten in bewerkte voeding moet verder omlaag. Dat is hard nodig om het groeiend aantal hart- en vaatpatiënten een halt toe te roepen.” 

Voorkomen hart- en vaatziekten

Gemiddeld krijgen we 8,5 gram zout per dag binnen, vaak ongemerkt: 80% van onze dagelijkse zoutinname zit in bewerkte voedingsmiddelen, zoals brood, vlees(producten), kaas, soep, pizza’s en kant-en-klaarmaaltijden. Te veel zout in voeding kan leiden tot een hoge bloeddruk, een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Als de dagelijks zoutinname van de Nederlandse bevolking met 1/3 vermindert, daalt de bloeddruk met 2 mmHg. Hiermee kunnen jaarlijks in Nederland 1.500 sterfgevallen en 6.000 nieuwe gevallen van hart- en vaatziekten worden voorkomen.  

Steeds meer chronische hart-of vaatziekten

In Nederland hebben maar liefst 3 miljoen volwassenen een hoge bloeddruk of worden hiervoor behandeld. Door een hoge bloeddruk kan schade ontstaan, bijvoorbeeld aan je bloedvaten, hart en hersenen. Dit kan leiden tot een hartinfarct, beroerte of hartfalen. Op dit moment telt Nederland bijna 1,4 miljoen mensen met een chronische hart- of vaatziekte, circa 725.000 mannen en 675.000 vrouwen.

De verwachting is dat dit aantal de komende jaren met 500.000 groeit naar ongeveer 1,9 miljoen in 2030. Dat betekent dat één op de zeven volwassen Nederlanders dan hart- of vaatpatiënt is. De zorgkosten (11,6 miljard euro in 2015) zullen daarmee verder stijgen. De toename van het aantal patiënten is deels te voorkomen als mensen gezond eten, voldoende bewegen en niet roken. Daarom werkt de Hartstichting onder andere aan een ruim aanbod aan gezonde voedingsmiddelen en het eerder opsporen van mensen met een risico op hart- en vaatziekten.

Bron: Hartstichting

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen