Verscherpt toezicht voor Privazorg aangevuld

Array

Na signalen heeft de IGJ onderzoek gedaan met inbreng van expertise van de NZa naar governance en de bedrijfsvoering bij thuiszorgorganisatie PrivaZorg. Uit dit onderzoek blijkt dat de kwaliteit en continuïteit van zorg onvoldoende gewaarborgd is door gebrek aan goed bestuur en intern toezicht. PrivaZorg is daarnaast ten aanzien van de financiële verslaglegging onvoldoende transparant richting interne en externe toezichthouders. De inspectie zag dat de organisatie inrichting binnen PrivaZorg niet voldoet aan de vereisten uit de Governancecode Zorg. De besluitvorming ten aanzien van een belangrijke herstructurering in 2017 verliep onzorgvuldig. Privazorg stond al onder verscherpt toezicht in verband met de bestuurlijke onrust. Daarom vult de inspectie het verscherpt toezicht nu aan met de bevindingen uit het onderzoek.

Wat is er aan de hand?

In het inspectierapport van de IGJ staat dat het stichtingsbestuur eind 2017 voorbereidingen had getroffen om in 2018 12 miljoen euro dividend uit te keren. Hiervoor is de organisatiestructuur gewijzigd, zijn statuten aangepast en zijn aandelen gecertificeerd. De besluitvorming hierover is niet goed verlopen. In 2018 leed PrivaZorg een verlies van ongeveer 2 miljoen euro en ook over 2019 is de verwachting dat PrivaZorg nogmaals een verlies van deze orde heeft. Tevens vond de besluitvorming plaats op het moment dat de bemensing op de sleutelposities niet voldeed aan de governancecode. En was er sprake van (schijn van) belangenverstrengeling.

Bestuurlijke onrust

Twee maanden geleden is PrivaZorg onder verscherpt toezicht gesteld vanwege verstoorde relaties tussen de RvC, de directie en het stichtingsbestuur. Goed bestuur en intern toezicht bij een zorginstelling zijn belangrijke randvoorwaarden voor het leveren van goede zorg en de continuïteit daarvan. Deze kunnen niet bestaan zonder voldoende samenwerking en onderling vertrouwen tussen bestuur en intern toezicht.

Hoe nu verder?

De inspectie verwacht van PrivaZorg, dat zij de bestuurlijke onrust oplost. Daarnaast moet  PrivaZorg zorgen dat haar statuten en reglementen in overeenstemming zijn met de Governancecode Zorg zodat de randvoorwaarden aanwezig zijn voor het bieden van goede zorg op korte en lange termijn. Ook moet de zorgorganisatie interne checks and balances organiseren voor adequate inspraak en tegenspraak bij besluitvorming. Tot slot moet PrivaZorg zorgen dat de jaarrekening voortaan voldoet aan de eisen van artikel 15 WTZi. Voor het uitvoeren van deze verbetermaatregelen geeft de inspectie PrivaZorg tot 4 september 2019 de tijd.

Bron: IGJ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen