Vanaf 2020: vaccinaties tegen pneumokokken

Ouderen krijgen vanaf het najaar 2020 vaccinaties aangeboden tegen pneumokokken. 50PLUS heeft hier jaren voor gestreden. Jaarlijks komen er namelijk duizenden ouderen in het ziekenhuis terecht met een pneumokokkenlongontsteking.

50PLUS is bijzonder verheugd over deze toezegging door staatssecretaris Blokhuis.

Deze week werd bekend dat vaccinaties tegen pneumokokken aangeboden gaan worden aan 60-plussers. 50PLUS strijdt hier al heel lang voor, in de eerste jaren – toen 50PLUS nog slechts één zetel in de Tweede Kamer had – door fractievoorzitter Henk Krol, de laatste jaren door ons Kamerlid Léonie Sazias. “De Gezondheidsraad adviseerde anderhalf jaar geleden al om ouderen in te enten tegen pneumokokken”, vertelt Léonie. “Jaarlijks belanden er duizenden ouderen in het ziekenhuis met een pneumokokkeninfectie en die kan fataal verlopen.”

Verstandig en kosteneffectief

De Gezondheidsraad oordeelde dat het vaccineren tegen pneumokokken vanaf 60 jaar een verstandig en kosteneffectief middel is. Léonie Sazias diende in oktober 2018 een motie in om vaccinatie tegen pneumokokken zo snel mogelijk beschikbaar te maken voor 60-plussers. Als antwoord op die motie laat staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid nu weten dat huisartsen vanaf najaar 2020 de pneumokokkenvaccinatie gaan aanbieden voor een periode van minstens drie jaar. Na twee jaar volgt een evaluatie en wordt bekeken hoe de vaccinatie voor de langere termijn aangeboden gaat worden.

Voor 60-, 65-, 70- en 75-jarigen

“Ik waardeer het dat de huisartsen zich willen inzetten voor de collectieve preventie van deze soms kwetsbare groep 60-plussers”, zegt staatssecretaris Blokhuis. “De vaccinatie zal jaarlijks in dezelfde periode als de griepprik plaatsvinden aan alle 60-, 65-, 70- en 75-jarigen. De financiële dekking is geregeld.” 50PLUS is bijzonder verheugd over deze toezegging!

Bron: 50PLUS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen