Den Haag onderzoekt mogelijkheden van een app in haar strijd tegen eenzaamheid

In haar strijd tegen eenzaamheid gaat de gemeente Den Haag de mogelijkheden van een app om inwoners met elkaar te verbinden nader onderzoeken. Dat maakt het college, naar aanleiding van de schriftelijke vragen van raadslid Remco de Vos (VVD), vandaag bekend.

900 initiatieven

Ondanks de ruim 900 initiatieven die er in Den Haag zijn om mensen te activeren en met elkaar in contact te brengen, stijgt het aantal mensen dat zich eenzaam voelt. We hebben echt alle mensen in Den Haag nodig in onze strijd tegen eenzaamheid: de buurvrouw, de slager en de zoon: zij kunnen eenzaamheid signaleren en daardoor mede helpen oplossen”, zegt wethouder Kavita Parbhudayal (Zorg) voor wie de strijd tegen eenzaamheid de komende jaren het speerpunt is. “Ik wil dat minder mensen zich eenzaam voelen en als een app daarbij kan helpen, dan wil ik dat laten onderzoeken.

Geen standaard oplossing

In haar reactie op de vragen van raadslid De Vos zegt de wethouder dat een app een bijdrage zou kunnen leveren in de strijd tegen eenzaamheid. Eenzaamheid kent geen standaard oplossing. Niet voor alle mensen en alle vormen van eenzaamheid is een app voldoende om eenzaamheid op te lossen. Ook dient een app onderdeel uit te maken van een bredere aanpak van eenzaamheid, zoals beschreven in het actieplan ‘Met z’n allen niet alleen’.

Eerste Hulp bij Eenzaamheid

Meer dan 50 procent van de Hagenaars voelt zich in meer of mindere mate eenzaam, dat is de reden dat de gemeente is gestart met de campagne ‘Eerste hulp bij eenzaamheid’. Op de website www.ehbe.nl kunnen Haagse inwoners organisaties vinden die actief zijn op het gebied van bestrijding van eenzaamheid. Hierbij wordt zo veel mogelijk verwezen naar al bestaande sites, zoals www.socialekaartdenhaag.nl en www.denhaagdoetburenhulp.nl.

Wijkgerichte aanpak

Na de stadsbrede campagne, start de gemeente Den Haag met een wijkgerichte aanpak. Tijdens deze wijkcampagnes laat Den Haag vooral zien hoe een klein gebaar grote positieve gevolgen kan hebben. Een mooi voorbeeld daarvan, zegt wethouder Parbhudayal, zijn de Lief-en-Leedstraatjes. De succesvolle Lief-en-Leedstraatjes zijn in vier maanden tijd uitgebreid van twee naar tien wijken. Met het initiatief Lief-en-Leedstraatjes doet de wethouder een beroep op burgers om naar elkaar om te zien.

Vraagelkaar

Samen met de Albert Heijn en de gemeente heeft Vraagelkaar op zondag 30 juni een lunch voor buurtgenoten in het Atrium van het stadhuis georganiseerd. Een manier om de Haagse inwoners in contact te laten komen met nieuwe buurtbewoners waarmee ze eens een keer af kunnen spreken. Bijvoorbeeld om samen te wandelen, te fietsen of een spelletje te doen. “Dankzij dit initiatief hebben bewoners hier afgelopen zondag mooie contacten aan overgehouden”, aldus de zorgwethouder.

Met zijn allen niet alleen

Een eerste stap van dit college in de strijd tegen eenzaamheid is het actieplan ‘Met zijn allen niet alleen’. Hierin zijn de fundamenten voor een duurzame aanpak van eenzaamheid vastgelegd. De gemeente werkt hierin samen met bewoners, verenigingen, professionals en ondernemers en faciliteert projecten als Lief-en-Leedstraatjes, Open je Hart, Vraag elkaar, School voor Eenzijn en de Haagse Community tegen de eenzaamheid.

Bron: Gemeente Den Haag