Maarten de Gruyter ontvangt eretitel van Hubrecht Instituut

Array

Hoogste onderscheiding voor inspanningen genezing diabetes

Projectontwikkelaar Maarten de Gruyter heeft de hoogste onderscheiding gekregen van het Hubrecht Instituut dat medisch onderzoek doet. De Gruyter is benoemd tot honorary fellow. De Vastgoedman van het jaar 2018 kreeg deze eretitel vanwege zijn vele inspanningen om wetenschappelijk onderzoek te laten verrichten naar de genezing van diabetes type 1.

Bij De Gruyter is op zijn zevende diabetes type 1 vastgesteld. Sindsdien ondervindt hij aan den lijve welke invloed suikerziekte heeft op zijn dagelijks functioneren. Zo heeft de ondernemer steeds meer moeite om goed te zien. Om een vuist te maken tegen diabetes type 1 richtte De Gruyter dertien jaar geleden stichting DON op. Onder die vlag wordt geld ingezameld voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. Onlangs trad hij terug als voorzitter, maar hij zal als erevoorzitter nauw betrokken blijven bij de stichting.   

Nobelprijs

Het Hubrecht Instituut, dat onderdeel is van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en dat vooral stamcelonderzoek doet, heeft De Gruyter onderscheiden met het honorary fellowship. “Deze onderscheiding is een soort Nobelprijs van ons instituut. Het is meer dan alleen een compliment voor zijn stichting DON”, zegt directeur van de stichting Vrienden van het Hubrecht Instituut dr. Paul Bouter. “Hij heeft de stichting aangewend om een hoger doel te bereiken: een bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderzoek. Hij heeft veel geld weten op te halen voor een specifiek doel, iets waar we in Nederland over het algemeen niet zo goed in zijn. Bovendien verbindt hij onderzoekers en instituten.”

De projectontwikkelaar is pas de derde persoon in vijftien jaar die de hoogste onderscheiding voor het leven heeft ontvangen. De eerdere twee benoemingen gingen naar mensen uit de medische wereld. Bouter: “Maarten is echter de eerste die het onderwerp vanuit het perspectief van de patiënten benadert en het onderzoek daardoor maatschappelijk relevant maakt. Hij zoekt echt naar oplossingen en geeft zijn doorzettingsvermogen door aan de onderzoekers. Vóór zijn tijd deden we geen diabetes 1-onderzoek, nu houden zich er acht of negen onderzoekers mee bezig.”

Vereerd

De Gruyter is zeer vereerd met de onderscheiding. “Heel bijzonder en een totale verrassing. Ik heb stichting DON ooit opgericht omdat ik een heel duidelijk doel voor ogen had: genezing van diabetes type 1. Ik had nooit durven dromen dat ik daar zo’n bijzondere persoonlijke titel voor zou ontvangen. Ik ga hem dan ook vol trots dragen.” Hij roemt de steun van alle mensen achter DON. “Dankzij hen is het gelukt om samenwerkingen op te zetten tussen instituten die voorheen naast elkaar werkten in plaats van met elkaar, terwijl we allemaal één gezamenlijk doel hebben.”

Maarten de Gruyter (midden) is door het Hubrecht Instituut onderscheiden met het Honorary Fellowship. Hij wordt geflankeerd door directeur Paul Bouter van de Vrienden van het Hubrecht Instituut (links) en Eelco de Koning, lid van de Wetenschappelijke Raad van stichting DON.

Wat de onderscheiding teweeg gaat brengen vindt De Gruyter moeilijk te zeggen. Volgens het Hubrecht Instituut ligt het voor de hand dat hij nu meer lezingen en gastcolleges gaat geven in binnen- en buitenland. De Gruyter zegt zijn ervaringen graag te delen, maar zijn uiteindelijke doel is stichting DON opheffen. Dat zou betekenen dat genezing van diabetes type 1 een feit is.

Over stichting DON]

Stichting Diabetes Onderzoek Nederland, kortweg stichting DON, is in 2006 opgericht door Maarten de Gruyter. Het doel: diabetes type 1 genezen. Want hoewel diabetes type 1 te behandelen is, is de ziekte nog niet te genezen. De complicaties zijn ingrijpend; van blindheid en amputaties tot hart- en nierfalen. DON investeert in onderzoeken die zich richten op volledige genezing van diabetes type 1 en kan hierbij rekenen op een grote groep donateurs en betrokken ambassadeurs.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen