Seksueel geweld komt het meest voor bij biseksuele vrouwen

Array

Seksueel geweld en grensoverschrijding komen veel vaker voor onder lesbische, homoseksuele en biseksuele (LHB) personen dan onder heteroseksuele personen. Maar liefst een derde tot de helft van de biseksuele vrouwen heeft dit meegemaakt. Dit blijkt uit een nadere analyse van Rutgers op data uit Seksuele Gezondheid in Nederland 2017.

Rutgers deed onderzoek naar de seksuele gezondheid van mannen en vrouwen die zich aangetrokken voelen tot en/of seks hebben met iemand van hetzelfde geslacht. Binnen de groep biseksuelen is onderscheid gemaakt tussen mensen die evenveel of vooral op seksegenoten vallen (samengenomen), en mensen die vooral op het andere geslacht vallen. Nog niet eerder is zo gedetailleerd naar LHB’s gekeken. Dit blijkt zinvol; met name in de groep biseksuele vrouwen vallen dan verschillen op.

Seksueel geweld

Uit eerder onderzoek kwam al naar voren dat seksueel geweld vaker voorkomt bij LHB-personen dan bij heteroseksuele personen. Nu blijkt dat biseksuele vrouwen verreweg de meeste ervaring hebben met seksueel geweld. Ruim de helft van de biseksuele vrouwen die evenveel of vooral op vrouwen vallen, heeft dit meegemaakt. Dat geldt voor een derde van de biseksuele vrouwen die vooral op mannen vallen. Ter vergelijking: van de heteroseksuele vrouwen maakte 21% ooit seksueel geweld mee, en van de lesbische vrouwen 27%. De eerste ervaringen met seksueel geweld hebben biseksuele vrouwen vaak tussen de 10 en 14 jaar.

Onder mannen zien we de meeste ervaringen met seksueel geweld bij mannen die seks hebben met mannen (MSM). Dit zijn homoseksuele, maar ook biseksuele mannen. Een kwart van hen heeft seksueel geweld meegemaakt. Van de heteroseksuele mannen heeft 5% ervaring met seksueel geweld. Meestal hebben homoseksuele en biseksuele mannen seksueel geweld ervaren tussen hun 15e en 19e jaar, vaak rond  hun coming out, en buiten de context van een vaste relatie.

Seksueel actiever

Het onderzoek laat ook zien dat mannen die seks hebben met mannen en biseksuele vrouwen seksueel actiever zijn dan hetero-personen. Ze hebben vaker seks en meer (losse) sekspartners dan hetero’s. Ook gebruiken ze vaker alcohol of verdovende middelen bij seks en doen ze meer aan sexting en online dating. Deze factoren vergroten mogelijk ook de kans om een sekspartner tegen te komen die over je grenzen gaat.

De dialoog aangaan

Om meer te weten te komen over de factoren die een rol spelen bij de seksueel geweldservaringen en hoe je kunt zorgen dat seksuele contacten plezierig blijven, moeten we meer weten over de ervaringen van LHB personen. Jongeren kunnen hiervan leren. Ook is het van belang om te kijken hoe er binnen de LHB-groepen met elkaar wordt omgegaan en welke sociale normen en gewoontes er gelden over wat oké is. Hier kunnen we vervolgens het gesprek over aangaan.

Dit onderzoek laat zien dat het belangrijk is om onderscheid te maken tussen verschillende groepen LHB-personen, als het gaat om gezondheid. In de Alliantie Gezondheidszorg op Maat, waar Rutgers deel van uitmaakt, attenderen we zorgprofessionals op het belang van aandacht voor de diversiteit in sekse, gender en seksuele oriëntatie, voor het welzijn en een optimale behandeling van de individuele patiënt of cliënt. Ook met zorgprofessionals is daarom de dialoog en samenwerking op deze thema’s van groot belang.

Het onderzoek Seksuele Gezondheid in Nederland maakt deel uit van de Leefstijlmonitor (Seksuele Gezondheid in Nederland/Leefstijlmonitor: Rutgers i.s.m. RIVM, 2017). In de tabel staan de prevalentiecijfers seksueel geweld voor alle groepen die onderscheiden zijn, en de totale percentages ervaring met seksueel geweld onder mannen en vrouwen.

Aantrekking Gedrag
Ooit seksueel geweld meegemaakt Uitsluitend andere geslacht Vooral andere geslacht Beide/ vooral eigen geslacht Uitsluitend eigen geslacht   MSM/VSV*
Mannen 5 18 25 14 23
Vrouwen 21 36 52 27 54

*Mannen die seks hebben met mannen / Vrouwen die seks hebben met vrouwen

Meer informatie over de Alliantie Gezondheidszorg op Maat: www.iederepatientisanders.nl

Bron: Rutgers

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen