Centrum Jeugd en Gezin Den Haag vaccineert aanstaande moeders tegen kinkhoest | MedicalFacts.nl

Centrum Jeugd en Gezin Den Haag vaccineert aanstaande moeders tegen kinkhoest

0
945


Iedereen in Den Haag krijgt de zorg die hij of zij nodig heeft. Vanuit de jeugdgezondheidszorg kon elk kind in de leeftijd van 0-18 jaar al gebruik maken van het rijksvaccinatieprogramma. Daar worden aanstaande moeders aan toegevoegd. Met ingang van 16 december 2019 krijgen alle zwangere vrouwen in Nederland de 22 wekenprik tegen kinkhoest aangeboden. In Den Haag wordt de vaccinatie tegen kinkhoest uitgevoerd door jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen van CJG Den Haag. De vaccinaties zijn gratis en vrijwillig.

Op 12 december heeft Hans van Vliet, programmamanager van het Rijksvaccinatieprogramma, samen met zorgwethouder Kavita Parbhudayal de aftrap gegeven voor de vaccinaties tegen maternale kinkhoest. Na de aftrap heeft de eerste aanstaande moeder de 22 wekenprik gekregen. Zorgwethouder Kavita Parbhudayal is blij dat het vaccin nu ook voor aanstaande moeders beschikbaar is: “Het is belangrijk dat we in Den Haag de vaccinatiegraad omhoog krijgen. Iedereen in Den Haag moet de mogelijkheid hebben zich te beschermen tegen ziektes die we kunnen voorkomen”.

Kinkhoest is voor baby’s een gevaarlijke ziekte


Kinkhoest is een besmettelijke ziekte. Jaarlijks worden er zo’n 120 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis en soms sterft er zelfs een baby aan de ziekte. Kinkhoest veroorzaakt ernstige hoestbuien die maandenlang kunnen aanhouden.

Baby’s worden nu ingeënt tegen kinkhoest wanneer ze 2 maanden oud zijn. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd. Moeders die tijdens de zwangerschap gevaccineerd worden, beschermen hun baby vanaf de geboorte. Na de geboorte krijgen baby’s één prik minder tegen kinkhoest.

Start van de vaccinaties


In Den Haag wordt er op 16 december gestart met het vaccineren van moeders die 32 weken of langer zwanger zijn. Vanaf 2 januari kunnen alle zwangere vrouwen gevaccineerd worden. Vrouwen die 22 weken of langer zwanger zijn, kunnen een afspraak maken bij een Centrum voor Jeugd en Gezin.

Vaccinatiegraad in Den Haag


Momenteel ligt de vaccinatiegraad in Den Haag op 90%. Doel van de gemeente is om de vaccinatiegraad naar 95% te krijgen. Vaccineren is de norm en een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Alleen zo kunnen de kinderen die nog niet gevaccineerd zijn, worden beschermd. 

Bron: Gemeente Den Haag