Letselschadevergoedingen vanaf 2020 van vermogensinkomensbijtelling uitgezonderd

Array

Letselschadevergoedingen vanaf 1 januari 2020 van de vermogensinkomensbijtelling (VIB) uitgezonderd

Letselschadeslachtoffers ondervinden onevenredig veel hinder van de invloed van een letselschadevergoeding op de hoogte van de eigen bijdrage voor de Wet langdurige zorg (Wlz) en het beschermd wonen op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015).

Letselschadevergoedingen & eigen bijdrage

De eigen bijdrage kan hoog oplopen door het doorwerken van de letselschadevergoeding in de vermogensinkomensbijtelling (VIB). Onder meer het Verbond van Verzekeraars, Slachtofferhulp Nederland en de ASP vroegen aandacht voor deze problematiek. Tot 2013 hadden letselschadeslachtoffers een vrijstelling voor de VIB. Met de invoering van de Wmo verdween deze vrijstelling. De ASP is opgelucht dat deze weeffout uit de wet wordt gehaald.

Het CAK, de publieke dienstverlener die voor de overheid regelingen uitvoert, gaf in een uitvoeringstoets aan de maatregel te kunnen uitvoeren als er aangesloten wordt bij de huidige werkwijze van het CAK voor de uitsluiting van letselschadevergoedingen die zijn vastgesteld voor 11 oktober 2010. Dit betekent dat mensen met een letselschadevergoeding de uitzondering bij het CAK kunnen aanvragen door een formulier in te vullen en deze terug te sturen met de gewenste bewijslast.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen