Maastricht UMC+ opent poli voor niet-genezende botbreuken

Diverse specialismen slaan handen ineen op de non-union poli

Patiënten met botbreuken die niet genezen, kunnen in het Maastricht UMC+ tegenwoordig terecht op een gespecialiseerde poli, de zogeheten non-union poli. Vooralsnog de enige in zijn soort in Nederland. Op deze poli werken traumachirurgen, plastisch chirurgen en orthopeden nauw met elkaar samen om tot een effectief behandelplan te komen.

Het overkomt jaarlijks zo’n 80.000 Nederlanders: een botbreuk. In medische termen ook wel een fractuur genoemd. Afhankelijk van het soort breuk komt er al dan niet een operatie aan te pas. Als alles goed verloopt, groeit het botweefsel uiteindelijk weer aan elkaar. In ongeveer 2.000 gevallen treedt echter geen adequate genezing op. Vaak vinden er dan een of meerdere (her)operaties plaats en zijn patiënten soms jarenlang aan het sukkelen. Die specifieke gevallen komen in aanmerking voor analyse en behandeling op de non-union poli.Multidisciplinair

Op de gespecialiseerde poli worden patiënten tegelijkertijd gezien door een traumachirurg, een orthopeed en een plastisch chirurg. “Ieder van ons brengt afzonderlijk zijn of haar expertise in het behandelplan in”, zegt traumachirurg Taco Blokhuis. “Dat is ook prettiger voor de patiënt, want hij of zij krijgt meteen alle invalshoeken te horen en kan meedenken over de verschillende opties. Patiënten worden veel meer onderdeel van het behandelteam. We stellen onszelf allereerst de ‘waarom’-vraag: wat zorgt ervoor dat het botweefsel niet geneest? Daar stemmen we de zorg in overleg met de patiënt vervolgens op af. Van diagnostiek tot nazorg.”‘Last resort’ botbreuken


Het zijn over het algemeen de complexere gevallen waarmee men op de poli te maken krijgt. Soms is ook niet meteen een oorzaak aan te wijzen van het niet genezen van een breuk. Van een topfitte sporter verwacht je een snel herstel, maar dat is niet altijd het geval. Dat vergt een andere aanpak dan iemand die ook nog andere complicaties heeft, zoals diabetes. “Het is echt zorg die op maat geleverd moet worden,” stelt Blokhuis. “Hiermee vervullen we de ‘last resort’ functie die we als universitair medisch centrum hebben.”Lees ook het verhaal van Harry Keijzer. Hij werd succesvol behandeld voor zijn niet genezende breuk in het scheenbeen op de non-union poli van het Maastricht UMC+.

Bron: Maastricht Universitair Medisch Centrum+

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen