Gewoon gek

0
796

De toekomst van de geestelijke gezondheidszorg. Uitzending: zondag 1 maart, ca. 22.05 uur, NPO 2

In Nederland staan nu 90.000 mensen op de wachtlijst voor psychische zorg. En als je die zorg eenmaal krijgt, is die lang niet altijd toereikend. Hoe kan het beter? Ligt die taak bij de zorgverlening of kunnen we er als samenleving zelf iets aan doen? En zouden algoritmes en big data daar in de toekomst bij kunnen helpen? 

Het nieuwe seizoen VPRO Tegenlicht trapt af met Gewoon Gek, een aflevering over de toekomst van de geestelijke gezondheidszorg.  Stel je voor dat we in een wereld zouden leven waarin geestelijke ontregeling gewoon bij het leven hoort. En stel dat er plekken zouden zijn waar je kunt leren omgaan met de schurende kanten van jezelf en van het leven. Zou dat niet mooi zijn?  Die plekken zijn er al In het hele land. Gestart door pioniers die vinden dat de geestelijke gezondheidszorg echt moet veranderen. Mensen die ons tonen hoe het anders kan. Mensen die ons anders leren kijken naar wie gek is en wie normaal. 

Psychische diversiteit, normalisering van het abnormale, en innovatie van de geestelijke gezondheidszorg: nieuwe Nederlandse zorginitiatieven en de inzet van big data. Dat zijn thema’s uit de eerste aflevering van VPRO Tegenlicht, op zondag 1 maart: Gewoon Gek.

op het moment dat je zegt dat dingen normaal zijn, dan moeten mensen zich daaraan conformeren,” zegt filosoof Sander Voerman van Redesigning Psychiatry.
 
In deze aflevering passeren nieuwe Nederlandse zorginitiatieven de revue, innovaties van pioniers die vinden dat de geestelijke gezondheidszorg moet veranderen. Er komen zorgontvangers aan het woord, patiënten met ADHD, burn-out, autisme, fobieën, bipolaire stoornis, borderline: zijn ze gek of gewoon?
 
Professor Floortje Scheepers, psychiater:

“Een angststoornis, dan kan je zeggen dat is een ziekte. Maar angst is natuurlijk geen ziekte, ieder mens kent angst. De mate waarin je angst voelt of controle hebt over die angst, die varieert.”
 
Onze maatschappij is nog slecht uitgerust om mensen die te maken hebben met ontregeling te begrijpen. We zien hen als een uitzondering en niet als een variatie. Ook de gezondheidszorg is nog nauwelijks gericht op al die psychische diversiteit. De diagnose bepaalt nog vaak de behandeling, maar de pioniers in deze aflevering hopen dat te veranderen.
 
Sommigen van de wetenschappers, filosofen en ervaringsdeskundigen trekken de DSM-classificaties*, die de basis vormen van het huidige stelsel, in twijfel. Wat schieten we op met al die labels? Hoe kan het beter in de toekomst? En is dit een taak die alleen bij de zorgverleners van de GGZ ligt of bij de samenleving als geheel? 
 
In deze aflevering: 
UMC Utrecht, Professor Floortje Scheepers, psychiater / UMC Big Data Psychiatrie
Psychiater Jules Tielens
Zorgondernemer Bram van der Leden / Deelnemers van BijBram
Filosoof Sander Voerman van Redesigning Psychiatry
Deelnemers van Enik Recovery College
Diverse ervaringsdeskundigen op de wachtlijst
 
Regie: Soraya Pol
 
* DSM-classificaties staan voor “Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders”, oftewel: het diagnostisch en statistisch handboek van psychische stoornissen.

“Wat ik zou willen zeggen is dat niets meer gek is en ook niets meer normaal. En dat eerste daar hebben heel veel mensen het over, maar wat mij betreft is dat tweede veel belangrijker.

Meet Ups
Door heel het land wordt er op verschillende plekken nagepraat over deze uitzending. Wil je bijdragen aan het gesprek? Kijk hier voor een Meet Up bij jou in de buurt.
•    Utrecht (2 maart)
•    Rotterdam (2 maart)
•    Den Haag (3 maart) 
•    Hoorn (4 maart)
•    Pakhuis de Zwijger (4 maart) 
•    Apeldoorn (17 maart)