Zintuigenverhalen in databank interventies

Array

Bij kinderen met een communicatief meervoudige beperking (CMB) verloopt het contact leggen en communiceren vaak moeizaam. De interventie Zintuigenverhalen kan dat verbeteren. De korte voorleesverhalen gaan over herkenbare gebeurtenissen en sluiten aan bij de belevingswereld van het kind. De interventie is door de erkenningscommissie gehandicaptenzorg erkend als ‘effectief volgens eerste aanwijzingen’.

Betere communicatie en meer interactie

De interventie Zintuigenverhalen is ontwikkeld door Kentalis, een landelijke zorg- en onderwijsorganisatie, voor mensen die slechthorend, doof of doofblind zijn of een taalontwikkelingsstoornis (TOS) hebben. Iemand met een communicatief meervoudige beperking heeft meerdere beperkingen. Naast een TOS of gehoorverlies, hebben zij bijvoorbeeld ook een verstandelijke beperking.

Voor kinderen met een CMB is communiceren niet vanzelfsprekend. Zij hebben te maken met complexe communicatieproblemen. Daardoor is het voor hen moeilijk nieuwe communicatievaardigheden aan te leren, ook omdat ze aangewezen zijn op alternatieve communicatievormen. Zintuigenverhalen kunnen dit verbeteren: korte voorleesverhalen over herkenbare gebeurtenissen die aansluiten bij de belevingswereld en begrippenschat van het kind. Zo ontstaat meer interactie en betere communicatie tussen het kind en de voorlezende ouders of professionals.

Individueel en op maat

Een Zintuigenverhaal en de bijbehorende materialen worden zoveel mogelijk op maat aangeboden. De woorden, de begrippen, de gebaren, de voorwerpen, de handelingen en de communicatievorm variëren per persoon.

Kenmerken van een Zintuigenverhaal:

  • tot 8 enkelzijdig bedrukte pagina’s in een map;
  • 1 tot 2 regels korte, eenvoudige tekst per pagina;
  • afbeeldingen die herkenbaar en begrijpelijk zijn voor het kind, zoals foto’s, pictogrammen of Picture Communication Symbols (PCS);
  • een box met zintuiglijke voorwerpen (één voorwerp per bladzijde);
  • het verhaal wordt in gesproken Nederlands, Nederlands met Gebaren (NmG) of in Nederlandse Gebarentaal (NGT) voorgelezen.

Erkenningstraject interventies gehandicaptenzorg

In de gehandicaptenzorg zijn veel doeltreffende interventies ontwikkeld. Toch zijn ze voor andere professionals vaak moeilijk te vinden en te vergelijken. Het erkenningstraject van Vilans geeft inzicht in goed onderbouwde en effectieve interventies. Twee onafhankelijke commissies (ouderen- en gehandicaptenzorg) beoordelen de ingediende interventies onder voorzitterschap van prof. dr. Henk Garretsen. Wij maken erkende interventies online toegankelijk op www.databankinterventies.nl. Vilans is partner van het samenwerkingsverband Erkenning van Interventies, dat eveneens bestaat uit het RIVM Centrum Gezond Leven, Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, Kenniscentrum Sport & Bewegen, Nederlands Jeugdinstituut, Movisie en het Trimbos-instituut.

Uw eigen interventie laten erkennen?

Heeft u een succesvolle aanpak of methodiek ontwikkeld voor de gehandicapten- of ouderenzorg? Is uw interventie ook interessant voor anderen? Wij begeleiden u op weg naar een beoordeling door de erkenningscommissie. Lees hoe het werkt en hoe u zich hiervoor aanmeldt: https://www.databankinterventies.nl/Hoe-werkt-het.html

Bron: Stichting Vilans

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen