Hoelang kan COVID-19 overleven op verschillende oppervlakten?

Array

Covid-19 is een ademhalingsziekte, wat betekent dat het meestal wordt verspreid door druppeltjes in de lucht en op oppervlakten. Via oppervlakten kunnen anderen mensen weer besmet raken. Maar hoe lang kan het coronavirus COVID-19 overleven op handgrepen in bus of trein, op de trapleuning of op geld?

24 uur op karton

Er zijn verschillende studies over dit onderwerp uitgevoerd, maar ze komen niet allemaal tot dezelfde conclusies. Covid-19 kon 4 uur overleven op koper , 24 uur op karton, 2 tot 3 dagen op ijzer en plastic.

En er was een Engels onderzoek dat aantoonde dat de overlevingstijd op inerte oppervlakken zoals metaal, glas of plastic kan oplopen tot 9 dagen. Gemiddeld kan het virus tot 5 dagen op metaal worden aangetoond, 4 dagen op hout, tot 5 dagen op papier en 9 dagen op plastic. Deze resultaten zijn afhankelijk van de omgevingstemperatuur en vochtigheid.

Deurklink

In de praktijk komen onderzoekers tot de conclusie dat een deurklink een de grootste risicofactor is. Deurklinken worden frequent gebruikt, en als iemand zijn handen niet heeft gewassen tijdens het hoesten of niezen, de deurklink aanraakt, dan is een deurklink dus mogelijk een besmettingsbron. Vandaar het belang om regelmatig de handen te wassen, en om zo weinig mogelijk eropuit te gaan en contacten te beperken, zelfs indirect.

Aan de andere kant, de gezondheidsautoriteiten zijn het erover eens dat het virus niet overleeft op voedsel.Volgens wetenschappers bestaan er verschillende oplossingen om geïnfecteerde oppervlakken schoon te maken. Zo zou 95% ethylalcohol, propanol (een primaire alcohol) op 75% of bleekmiddel bijzonder effectief zijn.

De Wereldgezondheidsorgnisatie (WHO) wijst er ook op dat het mogelijk is om “het besmette oppervlak te wassen met een eenvoudig ontsmettingsmiddel om het virus te doden” of “handen te wassen met een hydroalcoholische oplossing of met zeep en water”.

Thuis is het ook raadzaam om meerdere keren per dag de oppervlakken of voorwerpen regelmatig te wassen: mobiele telefoon, deurgrepen, sieraden (het is aadzaam om geen ringen te dragen tijdens de coronavirusepidemie), glazen, schakelaars, computers, kranen, enz.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen