6 mei COVID-19 webinar: Veilige zorg voor patiënt en huisarts

Array

Woensdag 6 mei 2020 organiseren MedischeScholing.nl, de LHV en het NHG een webinar over het veilig kunnen hervatten van huisartsenzorg aan niet-corona-patiënten. De meest prangende vraag hierbij is het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Daarnaast gaan de scholen weer open en spreken we over COVID-19 bij kinderen. Tenslotte worden de nieuwe prangende vragen vanuit het werkveld behandeld met betrekking tot COVID-19.

Organiseren niet-coronazorg

Veiligheid voor zowel patiënt als zorgprofessional bij het verlenen van ‘reguliere’ zorg is belangrijk. Met name de vragen rondom de inzet van persoonlijke beschermingsmiddelen bij COVID-19 leven enorm bij het weer hervatten van spreekuren voor niet-corona-patiënten. Tijdens dit webinar worden de uitdagingen bij het opstarten van de zogenaamde ‘reguliere’ zorg binnen de nieuwe 1,5 meter samenleving besproken. In de nieuwe leidraad van het NHG over het hervatten van zorg aan niet-corona-patiënten kunt u hierover ook al praktische tips lezen.

Prof. Dr. Andreas Voss, medisch microbioloog te Nijmegen, heeft met een team onderzoek naar persoonlijke beschermingsmiddelen gedaan. Op basis van de uitkomsten heeft hij een richtlijn opgesteld voor het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen bij specialisten in het ziekenhuis. Andreas zal de uitkomsten van zijn onderzoek naar persoonlijke beschermingsmiddelen in relatie tot COVID-19 delen tijdens dit webinar en met praktische tips komen voor het gebruik in de huisartsenpraktijk. Daarnaast spreekt ook Wil Rijnders, huisarts te Etten-Leur.

De scholen gaan weer beginnen: kinderen en COVID-19

De scholen gaan weer open. Wat betekent dit voor de verspreiding van COVID-19 en hoe manifesteert het klinisch beeld zich bij kinderen van verschillende leeftijden? Mogen kinderen met astma of diabetes naar school? Wat voor een rol speelt COVID-19 onder kwetsbare kinderen en weegt dit op tegen het niet naar school laten gaan? Wat doet u als huisarts wanneer ouders om een geneeskundige verklaring vragen voor hun schoolgaande kinderen? Koen van Aerde, kinderarts-infectioloog, vertelt u er meer over.

Praktische informatie

  • Wanneer? Woensdag 6 mei om 20.00 uur 
  • Duur: 1 uur
  • Inschrijven: via deze link
  • Accreditatie? ABAN, KABIZ, NAPA, NVvPO, VenVN en VS. Aan het einde van ieder webinar moeten vijf inhoudelijke vragen beantwoord worden. De accreditatiepunten worden na 7 mei verwerkt.
  • Meer informatie en inschrijven: corona.medischescholing.nl

Kijk live mee of later terug on demand

Het webinar is onderdeel van een reeks die op initiatief van MedischeScholing.nl, LHV en NHG is ontwikkeld. Vanwege de grote behoefte aan actuele informatie over COVID-19 bij huisartsen is, in samenwerking met InEen, Huisarts van de Toekomst en VPH, besloten om voorlopig vervolg aan de webinars te geven.

Alle webinars zijn gratis en geaccrediteerd voor alle artsen, verpleegkundig specialisten, physician assistants, praktijkondersteuners, doktersassistenten en praktijkmanagers. De webinars zijn live te volgen, maar ook terug te kijken waar en wanneer het u uitkomt via corona.medischescholing.nl.

Met behulp van uw BIG-nummer registreert u zich bij MedischeScholing.nl. Heeft u geen BIG-nummer maar bent u wel zorgverlener? Vul dan bij uw aanmelding via MedischeScholing.nl uw functie en registratienummer in om toegang te krijgen.

Vragensysteem

Om zo goed mogelijk te monitoren wat er speelt in de praktijk tijdens de coronacrisis, wordt er gewerkt met een vragensysteem. Dit is niet alleen voor het webinar, maar ook voor de beleidsmakers noodzakelijk om snel in te kunnen spelen op vragen uit het werkveld.

Werkwijze vragensysteem

  1. Log in op corona.medischescholing.nl
  2. Klik op ‘Aanmelden’ bij het webinar van 6 mei
  3. Klik op ‘Stel hier uw vragen’. Kijk na het stellen van uw vraag naar de lijst met vragen die reeds gesteld zijn
  4. Klik op het ‘duimpje’ omhoog om een vraag van een collega te ‘liken’
  5. Vragen met de meeste ‘likes’ van collega’s krijgen de meeste zwaarte en worden het eerstvolgende webinar direct door ons behandeld

Bron: NHG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen