Activiteiten van het Portaal Patiëntveiligheid per 1 mei logistiek ondergebracht worden bij het IVM


Op 30 april ondertekenden het IVM en het Portaal voor Patiëntveiligheid (Portaal) een intentieverklaring waardoor de activiteiten van het Portaal per 1 mei logistiek worden ondergebracht bij het IVM. Zo kan de continuïteit van het meldpunt voor medicatie-incidenten in de zorgsector beter worden gegarandeerd. IVM en Portaal zijn beide onafhankelijke organisaties die medicatieveiligheid en het bevorderen van veilig gebruik van geneesmiddelen tot doel hebben.

Het IVM heeft door Portaal meer mogelijkheden om verdieping en verbreding aan te brengen in de huidige producten zoals e-learnings en FTO-materialen. Op termijn is de intentie de inhoudelijke werkzaamheden en communicatie/voorlichting onderdeel van het IVM te laten worden.

Over het Portaal voor Patiëntveiligheid

Het Portaal voor Patiëntveiligheid is het landelijke meldpunt voor zorg- en medicatie-incidenten. In de CMR-databank melden zorgverleners incidenten anoniem. Het gaat hierbij om incidenten die optraden in het proces van voorschrijven tot en met het toedienen van geneesmiddelen.
Door meldingen op geaggregeerd niveau te verzamelen en te analyseren worden risico’s in de zorgprocessen sneller zichtbaar. Die risico’s worden in de eerste plaats teruggegeven aan zorgverleners op de werkvloer en zorginstellingen. En vervolgens ook aan koepelorganisaties, CBG-MEB, Lareb, NICTIZ, IGJ en softwareleveranciers. Daarmee krijgen zij informatie in handen om de patiëntenzorg veiliger te maken bijvoorbeeld via aanpassing van protocollen, ICT-systemen en dergelijke. Door kennis en informatie over incidenten anoniem te delen, leren zorgorganisaties en zorgverleners van elkaar. Dat gebeurt onder andere via de Praktijkprikkels.

Klik hier voor het melden van incidenten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen