Zorgbonden donderdag in actie voor structureel meer loon Verpleegkundige leest alternatieve troonrede voor

FNV Zorg & Welzijn, FBZ en CNV Zorg & Welzijn –de drie grootste vakbonden in de zorgsector –blijven vechten voor een structureel betere beloning voor zorgmedewerkers. Samen met ziekenhuis-en andere zorgmedewerkers spreken zij donderdag 3 september tijdens een kleinschalige bijeenkomst een alternatieve troonrede uit op de Koekamp in Den Haag. ‘Want zorgmedewerkers verdienen meer dan een incidentele bonus als zoethoudertje. En alleen met structurele verbeteringen houd je het vak aantrekkelijk en voorkom je verdere uitstroom en een nog hogere werkdruk’, aldus de bonden.

#een10voordezorg

De alternatieve troonrede is onderdeel van de campagne #een10voordezorg die de drie bonden zijn gestart. Samen met zorgmedewerkers organiseren ze op 3 september van 12:00 tot 13:00 uur een kleinschalige actie bij de Koekamp in Den Haag (naast CS).

Programma 3 september

12.00 uur Introductie door Jaap de Bie van de FNV

12.05 uur Verpleegkundige Anique Landzaad uit het HagaZiekenhuis leest namens haarcollega’seen alternatieve troonredevoor.

12.20 uur Elise Merlijn (FNV), Rob Koster (FBZ) en Joost Veldt (CNV)

12.25 uur Online chat met zorgprofessionals Marjan Lommelse(researchverpleegkundige), Jeroen Blok (IC-verpleegkundige) en Tjaard de Vries (sociaal-psychiatrisch verpleegkundige)

12.50 uur Diëtist-specialist oncologie Kelly Silverio leidt een compilatiefilm van 7 vlogjes in van zorgmedewerkers die vertellen wat hun vak mooi, maar ook steeds zwaarder maakt.

12.55 uur Afsluiting door Jaap de Bie

13.00 uur Fotomoment: Om 13:00 loopt iedereen naar buiten waar tientallen lege ziekenhuisklompen zijn neergelegd als symbool voor het personeelstekort.

In 2022 wordt een tekort verwacht van 80.000 mensen in de zorg. Van de ziekenhuizen geeft 94 procent aan moeilijk vacatures te kunnen vervullen.

Laat de zorg niet in de kou staan

De drie vakbonden denken dat er, bovenop het bestaande budget van werkgevers, zo’n 1,5 miljard euro nodig is voor betere salarissen en 750 miljoen voor het verlagen van de werkdruk en het aanpakken van personeelstekorten.

Vlogjes zorgmedewerkers met #een10voordezorg

Op YouTube-kanaal #een10voordezorg vertellen steeds meer zorgmedewerkers wat hun vak zo mooi maakt, maar ook waarom het steeds zwaarder wordt om dat vak uit te oefenen. “Steeds minder jonge mensen kiezen voor de zorg en degenen die het wel doen, haken snel weer af. Er moet écht iets gebeuren om dit vak aantrekkelijker te maken”, zegt een van de medewerkers.

Bron: FBZ Samen voor betere zorgen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.