Meerderheid wil verlenging lockdown

Tweederde (65 procent) zou het een goed plan vinden als de huidige lockdown met twee weken wordt verlengd. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 25.210 mensen.

De lockdown, die half december inging, zou over ruim een week aflopen. “Te vroeg”, schrijft iemand, “want de cijfers zijn nog lang niet op een acceptabel niveau.” Ook de aanwezigheid van de Britse variant in Nederland is voor mensen een reden om voorstander te zijn van een langere lockdown.

‘Strenger handhaven’

Veel deelnemers denken dat de huidige maatregelen ervoor kunnen zorgen dat het aantal besmettingen daalt, maar wijzen erop dat mensen zich niet genoeg aan de regels houden. Honderden mensen schrijven daarom dat ze vinden dat er een strengere controle moet komen op het naleven van de coronamaatregelen. “De regels zijn duidelijk maar mensen doen dom en eigenwijs”, schrijft iemand, “dus keihard handhaven!” Ook een avondklok zou volgens meerdere deelnemers een toevoeging kunnen zijn op de huidige lockdown.

Lees hier hoe ouders met kinderen op de basisschool denken over een verlengde lockdown.

Kwart tegen verlenging

Een kwart (25 procent) van de deelnemers is juist tegen een langere lockdown. Ook die groep wijst op het aantal besmettingen, maar volgens hen geven die juist aan dat de huidige regels geen nut hebben. Daarnaast wijzen ze op de nadelige consequenties voor de economie.

Lees hier hoe mensen denken over een complete lockdown waarbij mensen nog minder naar buiten mogen.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek, gehouden op 7 en 8 december 2020, deden 25.210 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Bron: 1V Opiniepanel

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.