Nieuw twijfel voor bloedstolsel door Oxford-AstraZeneca-vaccin, ook Nederland stopt met vaccinaties

Array

Oxford-AstraZeneca-vaccinvertraging door nieuwe twijfels, uitrol in Europa stagneert

Verschillende Europese landen hebben deze week de vaccinaties met het Oxford-AstraZenaca Covid-19-vaccin stopgezet vanwege berichten dat sommige patiënten bloedstolsels hadden ontwikkeld.

Sommige deskundigen en regelgevers zeggen echter dat deze beslissingen niet alleen gebaseerd waren op onbegrepen bewijs, maar ze riskeren ook toenemende angst in een van de meest vaccin-aarzelende delen van de wereld.

Denemarken kondigde donderdag aan dat het de vaccinaties met het vaccin,ontwikkeld door de Universiteit van Oxford en AstraZeneca, uit voorzorg onderbreekt. Dit kwam na meldingen van tientallen mensen die bloedstolsels hadden ontwikkeld na het ontvangen van de vaccinaties, waardoor ten minste één persoon overleed.

Noorwegen, Bulgarije en IJsland volgden dit voorbeeld, terwijl andere landen, waaronder Estland, Litouwen, Luxemburg, Letland, Italië en Oostenrijk, specifieke partijen tegenhielden waarvan zij zeiden dat ze in verband zouden kunnen worden gebracht met de ernstige bijwerking.

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA, zei donderdag dat er 30 bloedstolsels zijn gemeld en er op dat moment 5 miljoen mensen zijn gevaccineerd.

Groot-Brittannië, dat meer dan 20 miljoen mensen heeft gevaccineerd, de meesten van hen met de AstraZeneca-injectie, zei ongeveer hetzelfde. Zowel het Europees Geneesmiddelenbureau als de WHO zeiden de gevallen te zullen onderzoeken, maar benadrukten dat dit vaccin wat hen betreft veilig en effectief is.

AstraZeneca zei in een verklaring dat zijn eigen gegevens van meer dan 10 miljoen patiëntendossiers aantonen dat de incidentie van bloedstolsels eigenlijk lager was dan het percentage van de algemene bevolking.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen